Het leed dat paskamer heet!

Zij maakt het verschil door de juiste kleuren aan te reiken

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben niet zo een shopperd. Vind het lastig om rond te kijken in een winkel vol mensen. Harde muziek helpt me niet en weinig overzicht of een aan mijn lip hangende winkeljuf maakt het ook niet echt tot een feestje. Door de jaren heen heb ik wel een manier gevonden om het fijner te maken voor mezelf. En dat maakt een wereld van verschil. Niet alleen privé maar ook als coach voor een kleurrijk leven. Mijn fijne modus is die ene specifieke winkel, waar de muziek zachtjes op de achtergrond klinkt, het lekker ruikt, waar je alle vrijheid voelt en….waar een winkeljuf woont met gevoel voor timing. Dat is ook belangrijk. Het voelt alsof warmte en weelde je omarmen en dat het niet zomaar even shoppen is, maar een middagje in de hemel vol kleuren waar je je op en top vrouw en ontspannen voelt.

Alsof de tijd stilstaat
Hier wandel ik rustig rond, voel de stoffen en bewonder de kleuren. Ik glij met mijn handen langs de mooie kleding en het maakt niet uit als ik dat uren doe. Dat weet ik natuurlijk niet zeker maar zo ervaar ik het wel, alsof de tijd stilstaat. I love it! En als ik dan de paskamer instap met de gewaagde kleuren die ik nog niet had zien aankomen, is er nog steeds een fijn gevoel.

Een prachtige rode jurk
Zo ook vandaag. Terwijl ik de paskamer in- en uitloop, een poosje voor de spiegel sta of snel weer naar binnen vlucht, zie ik dat de paskamer naast me bezet is. Het gordijn schuift opzij en er stapt een mooie vrouw naar buiten in een prachtige rode jurk. Wow! Die jurk had ik even over het hoofd gezien in de winkel. Daar zou ik zin in hebben, zeg. Even in de gaten houden.

Dat is een fijne opmerking
Als ze voor de spiegel staat, zie ik haar sombere blik en haar afhangende schouders. Ach, wat jammer… Hij staat haar zo prachtig. De mevrouw van de winkel komt naar haar toe en geeft haar een bemoedigende glimlach. “Wat een mooie kleur” zegt ze.
Ik kan haar wel zoenen! Oooh, dat is een fijne opmerking. Een opmerking die over de kleur gaat en nog niet over haar. Zo fijn! Want op dat moment voelt zij zich echt niet ontspannen, dat straalt er zo vanaf. Ik heb met haar te doen.

Herkenbaar?
Er waren tijden dat ik zo graag bijzondere dingen wilde dragen, maar met een steen in de maag in de paskamer stond. Het leek aan de hanger veelbelovend, maar zo teleurstellend voelde het aan mijn lijf. En als je dan maar dapper naar buiten kwam, stond er een kokette dame te kirren dat het zo beeldig stond. Dat het me ophaalde en dat het de perfecte match was, terwijl dat echt (nog) niet zo voelde. Dus ging ik nog meer aan mezelf twijfelen in die tijd. Want wat zij zag, had ik misschien ook wel gezien, maar het voelde nu zo anders, zo niet okay. Hoe kon dat nou toch? Herkenbaar? En als je dan eindelijk onder haar gezwets uit was, moest je echt even zuchten en met natte ogen in de paskamer weer tot jezelf komen.

Dat het NU tijd is
Maar vandaag is anders, want zij is anders, deze winkeldame snapt het. Ze begrijpt dat het twee werelden zijn. Dat het verlangen naar een bepaalde kleur heel anders is dan het dragen van de kleur. Dat een kleur meer is dan een leuke jurk in die tint. Dat het soms echt gaat over waar die kleur voor staat. Over de betekenis! Dat het verlangen naar rood – voor de dame in het pashokje naast mij – staat voor: zich veilig voelen in de wereld, vol motivatie en energie. Dolgraag handen en voeten geven aan haar plannen, omdat haar website opzetten zo’n grote droom is. En dat het NU, op dit moment – net na haar burn-out waar alle energie uit haar leven was verdwenen – tijd is om hele kleine stapjes richting de nieuwe werkelijkheid te zetten. Het gaat weer een beetje beter, met vallen en opstaan. Dus oh zo graag rood.

Een nieuwe kleur?
De knalrode jurk, opvallend en vol glans, is nog een brug te ver. Die energie is nog te nieuw, en geeft haar een gevoel van overschreeuwen, dat wat ze deed voor haar burn out. De angst slaat haar om het hart. Too much. De verkoopster vraagt hoe ze zich voelt, of rood soms een nieuwe kleur is voor haar en of er soms veranderingen zijn in haar leven van alledag. (Als er ineens verlangen is op de kleur rood)

Ik heb al zoveel donderblauw
Ze stamelt een beetje en trekt zich snel terug in het pashokje en komt terug met een donkerblauwe blouse. Staat haar ook prachtig hoor en de rust lijkt weer teruggekeerd in haar gezicht. “Ik vind het me mooi staan, maar ik heb al zoveel donkerblauw” zegt ze. Dan pakt de verkoopster een lichtblauwe blouse en een rode zijde sjaal met glansdraad en drapeert hem voorzichtig om haar hals. Een plaatje!

Een benauwd gevoel
Zal ik even een kopje thee inschenken voor je? vraagt de verkoopster. Dan vertelt ze dat ze zo graag een rode jurk wilde dragen, die pittigheid wilde uitstralen die ze wel al in haar tenen voelde. Dat ze verdrietig werd van alweer donkerblauw, terwijl ze dat altijd draagt. Het geeft haar een benauwd gevoel. En dan vertelt mijn heldin dat donkerblauw voor controle staat als je dat altijd draagt, dat je jezelf geen ruimte geeft om te vertrouwen op het leven. En dat was zo belangrijk om zich staande te houden, maar werkt niet meer voor haar. Het lichtere blauw, voor weer vertrouwen krijgen in je leven en van durven voelen dat het goed komt. En rood als accessoires, zodat er toch pittigheid om je heen hangt, maar nog niet te dicht op de huid. Dat komt nog, stap voor stap.

De juiste kleuren aanreiken
Mijn heldin is zo lief en invoelend omdat ze ook in de paskamer heeft gestaan. Met dikke tranen en besloot voor eens en voor altijd af te rekenen met deze pijnlijke situaties. Vrouwen helpen en hun kracht benadrukken, zelfvertrouwen geven en raken daar waar ze kan, zodat alle vrouwen in haar winkel weer verder kunnen. Stap voor stap. Zij maakt het verschil door de juiste kleuren aan te reiken. Ze is geweldig.

Ik gun iedereen een winkeljuf als zij. Nooit meer een miskoop, omdat je geen nee durfde te zeggen. Nooit meer een nooit gedragen museumstuk in de kast, omdat de plukkende verkoopster de regie had overgenomen. En ook niet meer, omdat je nu weet aan welke kleuren je toe bent en waaraan nog niet.

Alles over kleur leren
Hoe is dat voor jou? Wil je dolgraag de verdieping in en expert worden in mensen helpen? Alles over kleur leren, zodat je meer over jezelf te weten komt en je eigen keuzes bepaalt? Of dat nu binnen of buiten de paskamer is! Op je werkplek of voor je mooiste persoonlijke ontwikkeling net als mijn heldin het programma volgen bij Bloei!? Klik dan HIER en meld je aan voor deze dag zodat je kennis kunt maken.

Tot zo!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Doe niet zo eigenwijs!

We kennen allemaal het zinnetje wel van vroeger: Doe niet zo eigenwijs. Ik kreeg het in ieder geval te pas en te onpas te horen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.