Het zoete leven van een suikertante

Een van de meest schone en zoetste taken in mijn leven is die van suikertante. Op een dag kreeg ik deze taak zomaar in mijn schoot geworpen. Juist toen ik nergens grip op had en mijn leven het meest op een rotonde leek.

Voor die tijd had ik namelijk wat verkeerde afslagen genomen. Die richting het werk bijvoorbeeld. Die had ik volledig gepland en ingesproken op de tomtom. Goed geregeld, een prachtige toekomst. Maar de werkgever had andere plannen, ging kort door de bocht en bood me wegens bezuinigingen een doodlopende weg. En de liefde, ach die nam gewoon elk voor de hand liggende afslag, steeds naar een ander stadje.

Richtingaanwijzer naar mijn nieuwe baan als suikertante

Het was duidelijk, mijn plannen met routebeschrijving waren in rook opgegaan, ik had panne en parkeerde mezelf op de vluchtstrook. Heel goed wetende dat ik aan het begin van een nieuwe route stond, maar nog geen idee had welke richtingaanwijzer ik aan moest zetten.

Er zijn wijze mensen die zeggen: Als je geen plan hebt voor je leven, dan wordt je speler in het leven van een ander. O, wat heb ik dat vaak geroepen! Maar nu neem ik die woorden terug, want heel soms, als het anders gaat dan je wenst, dan is dát soms net de bedoeling.

Gezinsauto

Het was in diezelfde periode dat mijn zus in een gezinsauto reed en haar leven verwarrender werd. Ze kwam met hoge snelheid met de stationwagen aangereden en parkeerde voor mij op de vluchtstrook. Ze stapte uit, tikte op mijn ruitje en overhandigde mij de sleutels en sprak: “Ik zit niet op de juiste weg en ga op zoek naar een alternatieve route, jij vindt de jouwe wel, alsjeblieft!”

Een baby en een peuter keken me ondeugend en verlangend aan vanuit haar auto symbolisch gezien. Gaan we er een feestje van maken? Nemen we de Route du soleil of blijf je hier staan in de kou?

Prachtige reis voor een suikertante

Het zoet in mijn leven kwam uit een totaal onverwachte richting en we maakten een prachtige reis. Tot ze naar school gingen was ik de nanny en daarna begon mijn carrière als suikertante pas goed. Nog steeds zijn de meiden een bron van inspiratie voor me. Soms als voorbeeld om mijn leven op te rekken, zoals zij dat nu doen met het uitvliegen. En soms door ze als voorbeeld te stellen in mijn verhalen, omdat zij zo groots zijn en ik trots.

Het leven gaat vaak anders dan je wenst, maar als je liefde heel puur kunt zien en de vorm van hoe het zou moeten zijn, durft los te laten, dan geeft het je vleugels en luchtigheid als brandstof. Ik heb vlieguren gemaakt met de engeltjes en ik heb ze lief!

Huilen is oké

Dus soms is het heel niet erg eens een hoofdrol te spelen in andermans boek. Ik vroeg ze wat zij van onze roman vinden en dit ontving ik van de éne:

 • Een suikertante neemt je mee naar dingen die voor jou belangrijk zijn en geeft je de kans om je te ontwikkelen.
 • Een suikertante wil graag dat jij alle kansen krijgt en gaat zelfs uit haar comfortzone om voor jou het pad te effenen.
 • Een suikertante past op je hamster en verwent hem zo dat hij obees weer naar huis komt.
 • Een suikertante ziet het aan je als er iets niet goed is en geeft je de ruimte er over te praten.
 • Zonder suikertante zouden we geen fijne filmavondjes en logeerpartijen hebben.
 • Zonder suikertante zou ik in groep 3 niet weten dat het oké is om te huilen als ik papa en mama mis.

Jij bent thuis

De ander ging er eens goed voor zitten en vertelde dat een suikertante is als thuis! Veilig en warm. Dat als opa en oma naar boven in de hemel zijn, een suikertante opa en oma in één persoon is en dat ze het helemaal niet erg vindt dat je na een bezoekje van tien minuten soms alweer klaar bent en weer gaat. Dat een suikertante haar leert bakken en om samen stil te zijn. Dat je van vijf schepjes suiker in de thee niet doodgaat, gewoon omdat je wilt kijken hoe ver je kunt gaan en dat je twee koekjes mag, omdat je om één been niet kunt lopen, maar vooral dat er geen leven is zonder suikertante.

Naar de zon, naar mijn richting als coach

We zijn naar de zon gereden, en de andere neefjes en nichtje stapten in en samen hebben we het goed. Het is handig om een plan voor het leven te hebben, maar soms is even niet opletten en op de vluchtstrook staan ook nodig. Om daarna weer richting aan te geven naar geluk!

Verhalen zijn bij Bloei een enorme bron van inspiratie om je verder te helpen. Ons onderbewuste is dol op verhalen om je meer inzicht en richting te geven, een nieuw perspectief. Lichter!

Zoek jij al jaren jouw richting? Voel je dat er onrust is maar heb je geen idee dat vorm te geven? Of durf jemisschien niet alleen? Ik kan je helpen maar waarschijnlijk wil je eerst kennismaken   🌸 Schrijf je hier in en ontvang gratis 5 fijne luisterverhalen van Bloei! in je mailbox en laat je direct gratis inspireren

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

4 reacties

 1. Wat mooi. Ik zit te denken om suikertante te worden voor de dochter van mijn lieve hulp.
  Ze wordt 7 jaar. Zo leergierig, zo vol energie en zo onschuldig in deze wereld vol gevaren.
  Alleen echt vermogend ben ik niet. Tevens ben ik chronisch ziek. Ik heb geen kinderen van mijzelf, maar wel 3 van mijn man waarvan we er nog maar met eentje contact hebben. In hun jonge jaren waren ze stapel op me. Ik deed mee met hun fantasie. Heerlijk vond ik dat. Ook als ze op mijn schoot kropen en geborgenheid in deze verwarde wereld vonden. Een heerlijk gevoel was dat om die geborgenheid te kunnen geven.
  Natuurlijk weet ik ook dat zoiets moet groeien en dat moeders dat ook moet willen. Samen duidelijke afspraken maken.
  Als het lukt zou ik haar mijn erfgename willen maken.
  Misschien werkt het wel samen. Zij kan als een leuke meid, vol kansen opgroeien en misschien geeft het mij de energie om tegen mijn chronische ziektes te vechten en weer op krachten te komen. Want 24/7 op bed, nu 11 jaar, is helemaal niks voor mij. Ik heb nog zoveel te geven.

  Liefs Marjan

  1. Ik zeg doen! Je kunt toch altijd beginnen met een soort van vriendinnen worden…wisseling van energie kent geen leeftijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.