Creativiteit in een emmertje met sop

7a7bc6aa7f88557ed89ba420aede0d37
Wist jij dat creativiteit soms niets meer of minder is dan anders kijken naar iets of iemand dan je normaal gesproken doet? Dat creativiteit veel meer is dan leuk kunnen kleuren of een woordtovenaar zijn? Dat het soms al een wereld van verschil maakt om gewoon achter de laptop vandaan te komen en op het keukentrapje te gaan staan?
Creativiteit gaat om anders kijken, zie jij een emmertje sop en denk je aan schoonmaken? Of zie je zeepbellen en denk je aan het gevoel van bellen blazen en vrij zijn als een kind?

Creativiteit is de controle durven te verliezen
Als mensen mij omschrijven dan komt daar steevast de eigenschap creativiteit in voor. Als ik dan vertel dat ik het daar niet helemaal mee eens ben, dan heb je de poppen aan het dansen. Soms geeft het zelfs boze gezichten omdat ik mijn talenten niet waardeer of omdat ik te bescheiden zou zijn. Natuurlijk weet ik dat sommige vooraan hebben gestaan bij het uitdelen van dit talent, maar die vlieger gaat niet altijd op. Het is namelijk eerder het loslaten van controle en het kiezen van een ander pad wat creativiteit aanwakkert, dan dat het een eigenschap is.

Die eeuwige planning
Ik kan soms best heel erg vastzitten in een planning. Zo had ik me gisteren voorgenomen om te schrijven. Dus ik schrijf, want dat had ik afgesproken en dus doe ik dat. Aan mijn werktafel, onder mijn werktafel, op mijn laptop, in een schrift en zelfs op mijn hand. Alle manieren probeerde ik, maar niets hielp me verder. Twee uur later en vol frustratie koos ik eindelijk voor een ander uitzicht. Ik mocht van mijn plaats af en liet de vorm helemaal los. Ik koos voor de wijze woorden van Julia Cameron van the Artist Way:

“Kies voor iets anders, laat de vorm los en het komt naar je toe”

Julia is een voorstander van huishoudelijk werk en dus stroop ik de mouwen op. Een emmertje sop en de ramen zemen zodat ik heerlijk naar buiten kan kijken en me laat inspireren door de bloesem. Ik pak de strijkplank en strijk de kreukels uit in mijn leven glad zodat creativiteit kan stromen na het stomen. Daarna veeg ik heel bewust mijn straatje. Ik ontdoe het van levensgruis en maak ruimte voor de schone zaken. In twee uur is het huis schoon, heb ik 3 blogs en een nieuwe les voor Lekker B(l)oeiend in mijn hoofd, klaar om het daglicht te zien. Enkel door het anders te doen!

Doe eens iets geks met de buuf
Natuurlijk kun je ook gaan wandelen of iets doen voor de buuf. Waar het uiteindelijk om gaat is durven los te laten hoe iets zou moeten en jezelf de vrijheid geven om het te laten ontstaan. Doe eens een andersom-dag of spreek met je vriendin af elkaar wekelijks te trakteren op iets onverwachts. En soms heb je het gewoon voor jezelf te regelen, die creativiteit. Doe jezelf tijd kado om eens lekker in te verdwalen, waar jij blossen van op je wangen krijgt en net als vroeger de tijd vergeet. Tijd voor jezelf om het leven weer eens anders te bekijken, kleur te zien die je voorheen niet zomaar zag.

Misschien loop jij al over van creativitijd. Dan hoor ik dat natuurlijk ook graag! Er is niets zo leuk als elkaar inspireren! En check vandaag nog in dan gaan we de controle laten vieren of fieren? Incheckbalie

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Doe niet zo eigenwijs!

We kennen allemaal het zinnetje wel van vroeger: Doe niet zo eigenwijs. Ik kreeg het in ieder geval te pas en te onpas te horen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.