Deze jeugdherinnering kleurde mijn toekomst

Weet je nog je antwoord op de volgende vraag (die iemand je vast weleens stelde): Welke jeugdherinnering is nu nog van invloed op je leven? Een moment dat is blijven kleven en heel stiekem nog van invloed is op je gedrag nu. Misschien wel groter dan je ooit voor mogelijk houd. Super als het een mooie herinnering is, maar minder fijn als het je in de weg staat om te genieten of je te ontwikkelen. En dat is wat ik zo fijn vind aan persoonlijke ontwikkeling… je kunt het verhaal herschrijven, het fijner maken als het toen niet zo fijn was.

Mijn invloedrijke jeugdherinnering

Als ik mijn ogen sluit en in gedachten terug ga naar die tijd, dan zie ik haar staan, 4 jaar en ontzettend dapper. Een kleuter in een mooie jurk. Ik neem je even mee naar mijn kindertijd  en voor het eerst alleen op verjaardagsvisite. Niet bij de vriendinnetjes uit de klas, maar bij Margo. Margo was een paar jaar ouder en ik vond het machtig boeiend om bij haar te spelen. En nu mocht ik naar haar feestje met haar oudere vriendinnetjes. Mooie jurk aan en haren in de krul. Mijn moeder bracht me naar de overkant van de straat, een snelle kus en doei mam!

Kleurpotloden en een krasblok

Cadeautjes, limonade en taart en daarna spelletjes die ik eigenlijk nog niet zo goed begreep. Natuurlijk deed ik wel mee. Onbevangen en vol vertrouwen. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed om te kleuren, trok ik me snel een beetje terug en maakte het fijner met kleurpotloden en een krasblok.

Kijk eens!

Ken je die magische blokken nog? Krassen, krassen, krassen en er kwam iets moois naar voren. Iets wat je niet wist en ook niet kon bedenken. Ik vond het geweldig en vol trots liet ik het zien aan de moeder van Margo. Kijk eens! Vol trots trok ik aan haar mouw en toonde haar de krasplaat die ik op mijn eigen wijze had voorzien van veel kleur. Het schikte niet. Ze was druk in gesprek en had eigenlijk niet zoveel ruimte voor de kleuter. Toch keek ze snel even en zei de legendarische woorden: ‘’Leuk, Anne-Lies, maar volgende keer misschien binnen de lijntjes.’’ 

Vrije creatie of nare jeugdherinnering?

Je snapt hoe dit binnenkwam en vanaf toen was mijn onbevangen creëren voorbij. Een terugtrekkende beweging maken was vast het allerfijnste en veiligste. Wachten tot het over is. Later op school en in diverse opleidingen heb ik nog vaak dat gevoel ervaren als vrije creatie toch aan bepaalde eisen moest voldoen. De ruimte die je kreeg was vaak blijkbaar toch niet vrij. Slikken en weer doorgaan. Die ene jeugdherinnering heeft impact op de rest van mijn leven

Je intuïtie in beweging brengen door creativiteit

Gelukkig heb ik nu taal voor dat gevoel, kan ik woorden geven aan dat wat niet goed voelt of pijnlijk is. Het was tijdens mijn opleiding tot kleurcoach dat ik de vrijheid nam en ook volledig voelde. Dat het oordeelloos was en er maar 1 doel aan de creatie vast zat en dat was je intuïtie in beweging brengen door creativiteit. Het kleurgebruik benoemen en daardoor jezelf beter leren kennen. Hoe fijn was dat!

De jeugdherinnering is pijnvrij

Ook de pijn van de kleuter van toen is verdwenen. Schoorvoetend ben ik mijn ruimte gaan pakken en zie wat er dan mogelijk is. Die juf leeft niet meer, maar ik ben haar nog eeuwig dankbaar dat ik die ruimte mocht ervaren. Dat er geen goed of fout is, slechts informatie en de mogelijkheid tot creëren. Dat je het plezier en de energie mag voelen en je beweging brengt. Dat je blossen op je wangen krijgt van het volledig in contact staan met je gevoel en je hoofd gewoon een poosje op vliegtuigstand zetten.

Een juf als de mijne

Ik wens je een juf als de mijne en uiteindelijk het inzicht en de helderheid dat we allemaal een juf als de mijne in ons hebben. Ik heb geen wijzende vinger naar de moeder van Margo. Ze deed wat ze moest doen en heeft vast geen idee van de invloed van haar opmerking tijdens de hectiek van het feestje. En zo hoort dat ook. We maken allemaal opmerkingen waar we geen idee van hebben wat het gevolg is.

Buiten de lijntjes krassen

En ik? Ik doe wat ik nu doe en help je een brug te slaan van hoofd naar hart en de vastgezette gevoelens weer in beweging te brengen. Het is heel fijn om buiten de lijntjes te kleuren of te krassen 😉 Kleur is daar de magische helpende methode.

Jouw jeugdherinneringen herschrijven?


En jij? Hoe is het voor jou? Naar wie houd jij je tekening nog op? Ben je daar niet een beetje klaar mee en is het nu tijd om niet alleen jezelf maar ook andere te helpen? Lekker vorm aan je leven geven zoals jij dat wilt!  Hoe spannend ook?

Met Lie(f)S

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Doe niet zo eigenwijs!

We kennen allemaal het zinnetje wel van vroeger: Doe niet zo eigenwijs. Ik kreeg het in ieder geval te pas en te onpas te horen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.