Eigen vermogen is niet wat op de bank staat, maar wat jou van de bank haalt

Handen in het haar

Een aantal jaren geleden was ik op reis en ik staarde over mijn roze teennagels naar de zee. Je kent het wel, op zo’n zonovergoten balkonnetje met je voeten op de reling. Het was dag 3 en voor mij is dat meestal de dag dat ik alles stom vind. Heel simpel. Het leven op het tijdelijke plekje valt tegen, ik heb om de haverklap tranen en hoofdpijn. Misschien is het gewoon het ontstressen of onthaasten, of de overgang van je dagelijkse leven naar een ander tempo. En soms gaat dat niet zonder slag of stoot. Een soort kraamvrouwtranen maar dan heel anders.

Waardering

Die dag 3 overdacht ik mijn diensten, mijn creativiteit en de enorme hoeveelheid complimenten die ik altijd krijg. Mensen zijn blij met Bloei!, heel blij en ik groei daar ontzettend van. Lezers van mijn nieuwsbrief, Facebooklikes… maar nog veel meer het aantal mensen dat ik kan bereiken om iets moois van het leven te maken met dat wat in het dagelijks leven afspeelt.


Het werkte niet voor mij
Nu is het zo dat ik dat voor de ander heel goed kan. Ik ben helder, scherpzinnig en kan heel goed veranderingen aanbrengen. Maar je voelt het al… voor mezelf is dat soms niet iets vanzelfsprekends, daar moet ik een beetje mijn best voor doen. Dus, daar kijkend over die turquoise zee – de kleur van avontuur en je eigen wijze – zag ik mijn jaarcijfers voorbij schieten en dacht ik aan de omzet. En ik dacht aan die mooie opleiding die ik wilde gaan doen, om te verdiepen. Maar dat ik dan wel iets aan de omzet diende te doen. Rekenen, hoofdrekenen en nog meer… Het werkte niet voor mij.


Omzet, omzet, omzet
Totdat ik het woord in mijn mond liet rollen, als een mooie wijn. Omzet, omzet, omzet… wat kan ik doen om meer om te zetten, zodat ik meer kan investeren? Hoe kan ik meer verdienen? En ineens had ik het inzicht. Het gaat niet om geld, het gaat niet om meer omzetten, het gaat ook niet om de rekening. Het gaat over wat ik kan omzetten van creativiteit naar diensten. Wat kan ik nog doen, welk talent zet ik nog niet in, wat laat ik gewoon liggen? Van omzetten naar omdenken.
Mijn eigen vermogen is niet dat wat op de bank staat, maar mijn vermogen om van de bank te komen. Eigen vermogen is je levenslust, je energie er voor te gaan. Het is je gave wat je kunt inzetten als gift aan de wereld. Anthony Robbins zegt het zo mooi:

Life is a gift, and it offers us the privilege, opportunity, and responsibility to give something back by becoming more.

Ik zie het woordje omzet nu heel anders en heb al heel wat mensen blij kunnen maken met deze kijk. Dat je van afhankelijkheid naar een gevoel van regie gaat. Stel jezelf andere vragen en zie kwartjes vallen en opluchting aftekenen op gezichten. De vraag ‘Wat kan ik nog omzetten?’ geeft onze creativiteit zo’n andere boodschap. Een stimulerende prikkel.

Plan eens een date met jezelf of met vrienden. Wat kan jij nog omzetten, van talent naar dienst of product? Wat laat jij het nog liggen? En heb je tips, ik lees ze graag

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

12 reacties

    1. Graag gedaan! Lijkt me te gek als je me op e hoogte brengt van wat het is geworden.. Gaat je vast lukken, je hebt zoveel moois te brengen en dat je ook al

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.