“7 stoere stappen voor een kleurrijke herfsttransformatie bij Bloei!”

De vroege ochtendlucht heeft een frisse, oktoberachtige tint als ik bij de openslaande deuren sta en naar buiten kijk. De wind streelt langs mijn blote voeten, een prikkelend gevoel dat de komst van de herfst aankondigt. Je kunt het ruiken, een beetje bossig en aards die herfsttransformatie bij Bloei!. Ik geniet van mijn ochtendritueel en ben mezelf zo dankbaar dat ik ooit het hobbelige pad heb gekozen voor mijn bedrijf Bloei! Waar ik mezelf heb vrijgemaakt van 9 tot 5, van andermans eisen en patronen en dat ik mag leven op mijn eigen wijze, mijn natuur.

Nieuw leven inblazen

Eigenlijk wilde ik vanmiddag wat tijd in de tuin doorbrengen, het rommeltje van verdorde bladeren en bloemen wegwerken. ‘Is het niet te vroeg om al winterklaar te maken?’ fluistert de ene stem in mijn hoofd tegen de andere. ‘Nee integendeel, het is eerder een kans om nieuw leven te blazen in wat er al is. Het oude weghalen en ruimte creëren, zodat de ware oogst zichtbaar wordt.’

Een soort nieuwjaar met de kleurrijke herfsttransformatie

Het begin van de herfst voelt altijd als een soort nieuwjaar. Laten we het noemen: vintage. Het afgelopen jaar waarderen, loslaten wat niet meer past en nieuw leven inblazen in wat waardevol aanvoelt. Ik weet dat ik bij Bloei! een aantal zaken mag loslaten en kies voor nog meer strategie, zodat ik nog beter en passender de mooie transformaties van de vrouwen die de opleiding Kleuren van Geluk volgden kan weergeven. En die magie is ontstaan doordat ik vorig jaar dappere keuzes maakte.

De natuur als gids

De natuur dient als een prachtige metafoor voor het leven en voor Bloei!, mijn onderneming. De zomerbloemen hebben hun kracht al gegeven in de zon en zijn zuinig geweest met water. Na het verwijderen van de verwelkte bloemen zie ik nu al miljoenen zaadjes ontspruiten. De dorre overblijfselen ruim ik op, als half afgemaakte blogs richting de prullenbak, als een van de duizend onuitgewerkte ideeën, als gedachten die de ander net niet verder helpen. Definitief loslaten? Absoluut!

Ruimte maken

Ik haal de planten uit hun potten en breng ze naar de composthoop. Wacht eens even… de tuin wordt zo kaal. Kan ik niet gewoon genoegen nemen met half dode planten? Nee! Ik maak ruimte voor wat er nu is, wat er mag zijn. Dat geldt ook voor ideeën, schrijfsels en inspiratie. Als er geen leven in zit, als het half is en niet tot volle bloei is gekomen, laat ik het los. Dat durf ik wel.

De laatbloeiers zijn echte slimmeriken en maken ruimte voor een kleurrijke herfsttransformatie


Plotseling zie ik door de bomen weer het bos. Door de verwelkte bloemen en planten weg te halen, zie ik de rust in de tuin weer terugkeren. De sterkste planten staan fier overeind, veel krachtiger dan ik dacht. Ik had ze niet opgemerkt, niet gezien hoe stevig en interessant ze waren. Ik was met andere dingen bezig. De hele zomer hebben de laatbloeiers in de schaduw gestaan van de schreeuwers met hun felle kleuren. En kijk nu, ze rijzen op en bloeien volop. Het oktoberlicht omarmt ze prachtig. Die laatbloeiers zijn echte slimmeriken. Ik neem ze mee naar mijn herfstcursus Colorfall. Ik ga met mijn laptop naar buiten om de laatste stralen van de zon op mijn wangen te voelen en te genieten van wat er nu te zien is.

De oogst van deze herfst
De oogst neem ik mee naar het nieuwe seizoen, sterke en eenvoudige vruchten. Ik kies uit alles wat er inmiddels is en heb de moed om een schifting te maken. Ik bepaal de nieuwe richting en het nieuwe ritme. Hoe fijn is dat?

Een kleurrijke herfsttransformatie kan anders

Durf jij ook te kiezen en jezelf te bevrijden van wat niet meer bijdraagt? Het is zo belangrijk. Ik hoorde deze week iemand zeggen: “Je grenzen aangeven is zo belangrijk.” Ik denk dat je dan te laat bent. Het kan anders, want als je bewust goeie keuzes maakt, hoef je vaak geen grens aan te geven. Dan weet je dat je er goed in zit. Ik kies bewust en treuzel, talm en twijfel niet meer en dat maakt het eenvoudig. Mijn keuze doet me denken aan de wijze woorden van Dag Hammarskold:
”Als ik mag doorgaan, met meer zekerheid, eenvoudiger – stiller, warmer.”

Hoe fijn is dat? De eenvoud van zijn en doen wat je te doen staat. En kleurrijker maken we het zeker.

Heb jij behoefte aan meer licht en kleur in jouw herfst?

Ontdek de cursus ColorFall, speciaal ontworpen voor jou die de donkere dagen graag wil omarmen en tijd wil vrijmaken voor zichzelf, zodat je weer bij je gevoel komt en weet wie je bent. Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.