Hoe rituelen helpen om van oud naar nieuw te gaan!

Ik kijk ernaar uit, altijd al gedaan. Vol verwachting naar het nieuwe jaar. Omdat het daar altijd meer licht lijkt te zijn, meer helder! Al een aantal dagen voor kerst begint het te kietelen. Ik voel het in mijn lijf en onrust voert de boventoon. Alsof ik echt onderweg ben van oud naar nieuw en dat doe ik het liefst met rituelen. Ik heb er iets moois op gevonden en deel graag mijn heel persoonlijke rituelen met je in dit artikel.

Terugblikken met rituelen

Het hele jaar ben ik bezig om vorm te geven aan mijn doelen om mijn missie te behalen: In 2020 kent heel Nederland de taal van kleur. Omdat kleur het leven zoveel mooier maakt. Die drive zit in mijn natuur. En het is ook hoe de natuur werkt; zaaien, groeien, bloeien en oogsten. Bij mij wil met name de oogst vieren niet zo lukken, terwijl ik echt degene ben die constant ‘bubbels’ roept. Is het de Noord-Hollandse nuchterheid als kind uit de klei? Is het een gedreven innerlijk softwaresysteem dat zo vol is van mijn idealen en door wil? Ik weet het niet zeker, maar de dankbaarheid die ik voel wil wel geleefd worden. Het doet ertoe en is belangrijk!

Van oud naar nieuw

Wat mij helpt, zijn mijn rituelen. Ze zorgen ervoor dat ik tussen kerst en oud en nieuw heel bewust ook werkelijk ga van oud naar nieuw. Dat ik echt afscheid neem van alles van het afgelopen jaar en het als het ware door mijn vingers laat glijden om te laten gaan. En dan niet in het dramatische van loslaten, maar bewust kiezen voor ruimte maken, zodat ik het nieuwe kan verwelkomen. Dat klinkt heel anders, toch?

Mijn rituelen aan het eind van het jaar

Bezinnen aan zee

Samen met een van mijn beste vriendinnen maak ik een lange strandwandeling om het jaar uit te wandelen en het nieuwe in. We schrijven op waar we voor kiezen en wat we graag willen. Wat voor moois we gaan maken en dan bij de warme chocolademelk herlezen we ook onze schrijfsels van een jaar geleden. We proosten op dat wat wel en niet is gelukt, wat we ons echt niet meer herinneren, maar wat oh zo belangrijk leek. En we proosten op elkaar. De verbinding die leven mooi maakt.

Opruimen

Met een grote doos ga ik door mijn huis om de spullen die mij niet meer dienen op te ruimen. Ik breng ze naar de kringloop, want wellicht kan iemand er iets mee. Ik gun mezelf op die manier de ruimte voor dat wat voor de deur staat.

Schoonmaken

Ik maak mijn huis lekker schoon, zodat ik het nieuwe jaar door de heldere ramen naar binnen kan kijken en ik naar buiten. Door het venster van de toekomst. De lakens schoon en gestreken, zodat de plooien uit het leven zijn. Grote vaas met bloemen in alle kleuren en buiten staan de bolletjes met belofte al klaar om kleur te bekennen en voor volle bloei te gaan.

Ode

Ik ga naar het graf van mijn ouders, om stil te zijn, te bedanken voor mijn basis en mijn wortels en trots te zijn op hoe hun kinderen verder gaan. De vleugels die we kregen en die we zelf gebruiken.

Het boek van 2022 vol rituelen

Op tafel ligt een groot vel waar ik steeds iets opschrijf dat ik me herinner, zodat ik op de laatste dag van het jaar alles in een mooi document verzamel. Dat lees ik op oudejaarsavond, met een glas champagne in de hand. En ik sluit het af met een mooie kleur. Een kleur die ik zorgvuldig uitzoek en die symbool staat voor het afgelopen jaar. Lila! Ik kwam er tijdens het schrijven aan mijn boek dat ik nog nooit een persoonlijk blog over paars heb geschreven. Dat geeft heel veel informatie. Wat heb ik zelf nog niet kunnen zien? En nu ik dat weet en nog meer voor mijn eigen weg en waarde ga komt daar de lichtheid van lila bij. Inspiratie en magie. Ik heb er zin in. Ik kan niet wachten.

Dankjewel met een mooi ritueel

Ik bel of stuur een berichtje naar de veranderaars. De mensen die mij zoveel hebben gebracht dit jaar, of ik ze nu ken of niet. Ik wil ze laten weten dat ze er voor mij toe deden. Misschien was het een quote, een foute opmerking die me inzicht gaf of die ene schouder. Ik laat het ze weten, omdat ze glans geven.

Vuurwerk

En natuurlijk de pijlen. Ik schrijf op de post-its wat ik echt achterlaat in het oude jaar én wat ik graag wil verveelvoudigen in het nieuwe jaar. Een oude werkgever heb ik regelmatig op de vuurpijl gezet om achter te laten. Het was steeds gedoe en zo begonnen we het jaar weer fris. Het oude in duizend stukjes achterlaten. Nu kan dat niet meer en dus maak ik een heel klein plaatsje waar ik een vuurtje maak voor dat wat me niet meer dient.

Warm welkom met rituelen

Op nieuwjaarsochtend schrijf ik met grote gouden letters op de spiegel de titel van mijn nieuwe jaar, zodat ik het elke dag kan zien en de magie van de belofte werkelijkheid kan laten worden. Normaal reed ik naar Schiphol. De mooiste plek om te zijn op nieuwjaarsdag. Daar is de symbolische plek van nieuwe wegen, reizen en avonturen. Van mensen met tassen vol verhalen, blogs in overvloed. Ik nam een nieuw notebook, cappuccino en schreef op een blanco bladzijde het eerste blog voor het nieuwe jaar.

Nu weet ik het nog niet. Er is ruimte voor nieuw en als ik daar een kleur aan koppel vanuit de kleurpsychologie dan is dat wit. Nieuwe wegen en open minded. Ik ben er klaar voor! En jij?

Welk ritueel neem jij mee? Hoe maak jij een nieuw begin? Binnenkort gaan we samen starten. Ik kan me voorstellen dat je er bij wilt zijn. Geweldig. Check dan HIER in.

Met Lie(f)s

P. S Wil je dit blog graag delen? Doen!
Hoogste tijd voor meer kleur in je leven? Doen

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

13 reacties

 1. Wat een mooie manier om afscheid te nemen van het oude en het verwelkomen van het nieuwe jaar!
  Dat wat jij gaat schrijven op je spiegel maar uit mag komen!

 2. Voor mij is dit jaar alles anders….Heb een paar weken geleden mijn broer verloren die ook nog eens jarig zou zijn geweest op oudejaarsdag.Naast het afscheid van het oude jaar staat het dit jaar vooral in het teken van afscheid nemen van mijn broer.Al het andere staat even op een laag pitje.Ik doe mijn ding maar de wereld gaat een beetje langs mij heen,dit is een periode van verdriet en loslaten en daar moet ik gewoon doorheen en dat laat ik ook gebeuren.Voor de buitenwereld lijk ik redelijk kalm maar in mijn hart zit een groot gat.Dat moet helen en dat kost tijd.Het komt wel goed maar ik ben op het moment gewoon aan het overleven.Masker op en doorgaan….

  1. Lieve Trudy, een troosthug voor jou. Jouw wereld staat even stil.Take your time. Mijn broer is ook overleden en zou vandaag jarig zijn. Hier brandt n kaarsje voor hem en nu ook voor jouw broer.
   Happy birthday in heaven lieve broers.

   x

 3. Hmmmm wat een heerlijk blog en prachtig ritueel zoals jij het jaar uitademt. Ik ben zo van de rituelen en vind het ook zo belangrijk om het jaar goed af te sluiten. Dat doe ik meestal met een lange wandeling. Dan loop ik het hele jaar nog eens door, alle maanden komen voorbij en laat ik nog eens door me heen gaan. Thuis kijk ik dan de foto’s van het afgelopen jaar. Zo veel oja’s en big smiles. Voelt rijk en dankbaar. Op de laatste dag van het jaar heb ik steevast m’n ‘badsessie’. Ik scrub het jaar letterlijk van me af en en ben schoon voor het nieuwe jaar. Tussen al deze dagen en dingen door kriebelt m’n intentie voor het nieuwe jaar. Die laat ik dan nog even rustig sudderen en rijpen en helemaal helder worden 😉 In de eerste week van het nieuwe jaar maak ik mijn vision bord en geloof het of niet, praktisch alles wat er op staat manifesteert zich op de een of andere manier. Magic!

 4. Langs het strand wandelen ben ik ook van plan, het weer is zo onbetrouwbaar, mssn komt er nog een zonnetje, wat een super goede rituelen, heb ze al uitgeprint en neem er een voorbeeld aan.

 5. Heerlijk verhaal….. ik ben niet zo van de rituelen…maar misschien moet ik daar toch eens mee beginnen. Vandaag is mijn verjaardag…en goede start van het letterlijke nieuwe jaar!! Wat ik zo heerlijk aan jouw teksten vind is dat ze mijn dag altijd weer vrolijk maken. Door jou heb ik alle kleuren weer positief mogen leren kennen.In mijn kast hangt nu VEEL meer kleur!! Dank zij jou… ik wens jou en iedereen hier zo’n geweldig nieuw begin😘😘😘

 6. Whaw hoe mooi, Anne-Lies met liefs van Anne-Lies
  Ook ik neem paars mee in mijn nieuwe jaar! Niet omdat ik hou van deze kleur maar ik ben nieuwsgierig naar wat deze kleur mij te bieden heeft in een fantastisch nieuw jaar!

 7. Dank je wel Anne – Lies voor het delen van jou rituelen en intenties, heel inspirerend.
  Lieverd een geweldig 2020, dat al je doelen en wensen gerealiseerd mogen worden.
  Liefs Mariet 🙏🤩😘🙋‍♀️

 8. Op de laatste dag van het jaar open ik mijn ‘dankbaarheidspot’. Daar heb ik briefjes, kaartjes, memo’s en andere zaken ingestopt die mij herinneren aan iets van het afgelopen jaar. Ik leeg de pot op tafel en ga al die gebeurtenissen nog weer een keer bij langs. Ik maak er een foto van en gooi de kaartjes, briefjes etc. vervolgens bij het oud papier. De herinnering blijft dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Doe niet zo eigenwijs!

We kennen allemaal het zinnetje wel van vroeger: Doe niet zo eigenwijs. Ik kreeg het in ieder geval te pas en te onpas te horen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.