Kimonologen, kimonokleuren en heel veel kimono’s

Een verhaal over kimonologen. Een tijdje geleden viel het me op hoeveel kimono’s ik eigenlijk in en om mijn kast heb hangen. En niet alleen daar, er zijn meerdere plaatsen waar het decoratie is in mijn huis.
Soms gewoon een witte muur met een mooie hanger met de kimono in de kleur van de energie van dat moment. Heb ik veel behoefte aan rust in mijn werkkamer, dan hangt daar ineens die groene kimono aan de muur. Net als kaarsen en een moodboard in groen. En mogen er meer dromen zijn in mijn slaap, dan weet ik zeker dat die lichtblauwe uit de kast komt net als dat lichtblauwe plaid. Het is een manier hoe ik mezelf lees, zie wat er gaande is en hoe ik kleur bewust inzet voor mijn groei en bloei in het leven, selfcare.

Al mijn kimono’s vertellen een verhaal – kimonologen

Onlangs ging ik ze tellen. En hoewel ik een heel opgeruimd persoon ben wat spullen betreft, is dat dus niet het geval met boeken, journals en kimono’s. Toen ik ze eens goed bekeek, zag ik ineens zoveel liefde hangen! Dat klinkt misschien wat lyrisch en dat is het ook, maar zo voelde het wel. Elke kimono heeft een eigen betekenisvol verhaal: de plek van oorsprong, het moment dat ik de kimono kocht of kreeg, wat het me heeft gebracht… Aan elk stuk hangen herinneringen en natuurlijk de betekenis van de kleur.

Keuzes die je verder brengen

Allemaal verhalen! Of allemaal informatie, zoals ik vaak tegen mijn leerlingen zeg. Ook hier heeft elke kleur informatie en vertelt het iets over mij waardoor ik mezelf beter leer kennen aan de hand van de kleuren en de vragen die ik mezelf daarover stel. Als je jezelf beter kent, weet je beter wat nodig is en maak je handigere keuzes die je verder brengen of je leven vereenvoudigen. Want leven is soms best ingewikkeld. En dat is ook het fijne van een kimono. Je kunt het zo van je schouders laten glijden.

Hoe werkt de kleurenpsychologie?

In de kleurenpsychologie werken we met de betekenis van een kleur in relatie tot het wel of niet dragen van die kleur. Wel dragen staat voor overeenkomsten van de kleur en de eigenschappen die jij hebt. Niet dragen staat voor de eigenschappen van die kleur waar je echt geen zin in hebt, omdat daar de uitdaging zit. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld waar je de kleur (op je lijf) draagt en altijd gezien vanuit een ontwikkelpunt van jezelf. Want als je lekker in je vel zit en alles is helemaal goed, lekker laten zo.

Elke kleur heeft een betekenis

Kleur is van grote invloed op ons. Het is heel boeiend om eens te kijken welke kleuren je wel draagt en welke niet. Even in het kort. Draag je graag rood, dan zul je je herkennen in dat waar rood voor staat. Elke kleur heeft namelijk een betekenis, wist je dat? Bij rood is dat energiek, ondernemend, extravert etc. Draag je graag blauw, dan ben je dol op vrijheid, kun je goed communiceren en vind je vriendschap belangrijk.

Dat is helder. Maar wil jezelf beter leren kennen of goed voor jezelf zorgen, dan kan de wetenschap je ook verder brengen. Want laten we blauw nog eens nemen. Je wilt graag beter leren communiceren en je hebt opgemerkt dat je geen blauw draagt, dan is het toevoegen van blauw in je leven een goed idee. Dat gaat je helpen met jezelf beter te leren uiten. Bij mij komt dan de blauwe kimono uit de kast.

Met welke kleur heb jij helemaal niks? 

Ook kun je verborgen valkuilen boven tafel krijgen met kleurpsychologie. Kijk maar eens naar de kleur waar je echt helemaal niets mee hebt. Die kleur waar je iets van vindt, een oordeel op hebt. Dat was bij mij geel en daarom is er nog geen gele kimono. Geel staat voor zichtbaar zijn en dat was lange tijd spannend voor mij. Door bewust en onbewust een oordeel te hebben over geel – zoals schreeuwerig en aandachteisend – wilde ik daar niets mee. Lekker makkelijk. Maar sinds ik een missie heb en aan alles voel dat het belangrijk is deze taal te delen, wil ik het geel omarmen, zichtbaar zijn en met plezier uitdragen. Snap je? Reken maar dat de gele kimono onderweg is, want ik wil mijn doelen behalen. En daar staat geel trouwens ook voor: focus en concentratie.

Frivool en verantwoordelijk

Terug naar al die liefde in kleur voor je lijf, wat een heerlijkheid om jezelf te omhullen met dat wat fijn is voor dat moment. Het doet steeds iets met me. Het voelt frivool en heel gek verantwoordelijk. Dat is natuurlijk niet echt een sexy woord en toch is het een heerlijke combinatie. Frivool en verantwoordelijk. Ik doe er graag iets aan als het niet goed voelt. Ergens in blijven hangen, in een niet-helpende stemming, is voor mij meestal geen optie. Dus als mijn mood niet zo fijn is en ik kan me omhullen met een helpende kleur, dan is dat heerlijk. Het geeft me het gevoel dat ik iets kan doen voor mezelf: verantwoordelijkheid nemen. Bovendien is de kimono natuurlijk een heerlijk frivool kledingstuk dat al direct iets met me doet. En ik ben niet de enige, want steeds als ik het kimono-concept aansnijd in gezelschap, vind ik bijval.

Het kimono-concept?

Op een regenachtige zondagmiddag, toen het niet zo goed met me ging, bedacht ik het kimono-concept, de kimonologen. Een concept om mijn tanden in te zetten, met kleur en positiviteit, waar ik alles wat mooier mee maak voor mezelf, mijn omgeving, mijn missie . En ach… laten we eens uitpakken: de wereld. Want hoe tof is het als het idee uit mijn eerste kimonoblog van Bali een vorm krijgt? Kimono’s van Bloei!, elke kimono een kimonoloog, een kleur met label met de betekenis? Waar jij als lezer om moet glimlachen? En waarbij je de kracht van de kleuren en de stof van de kimono al vanaf het scherm kunt voelen? Dat is toch een heerlijk concept voor op de mindere dagen? Ik ben gestart met de kimonologen

Kimonologen

Soms heb je een concept nodig om je tanden in te zetten, om jezelf weer te vinden met alles wat dat laat zien. Ik start gewoon met lopen, met reizen in dit concept en stop nieuwsgierigheid bij de kimono’s in mijn koffer. Zo ga ik op avontuur in iets nieuws, omdat het zo ontzettend veel energie geeft, al is het maar om de kimonologen die ik met mezelf heb. Ik neem je mee…Check in

Met Lie)f’s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.