“Leven en werken in het buitenland: Mijn avontuur met Bloei! en kleurpsychologie”

“Mijn avontuur met Bloei! en kleurpsychologie begon met een droom: minstens eenmaal per jaar enkele maanden in het buitenland wonen. Het genieten en ontdekken van wie ik ben in een andere omgeving, het hebben van een eigen plekje, of het delen van een woning met gelijkgestemden terwijl we werken aan of in onze bedrijven – het maakt me zo blij. Dankbaarheid voor de keuzes die ik steeds opnieuw heb gemaakt om dit mogelijk te maken, om te kunnen werken en wonen in het buitenland.”

Het begin van Bloei! en mijn avontuur op Bali

Bloei! bestond al zo’n vijf jaar en ik voelde dat het tijd was voor verdieping, het verleggen van grenzen. Het leek me prachtig om niet alleen over verdieping te praten, maar het ook daadwerkelijk te ervaren. Mijn koffers te pakken en niet te wachten tot er een opblaaspop met toeters in mijn tuin stond. Nee, ik was gewoon niet thuis en trakteerde mezelf op een reis naar Bali, een maand lang wonen en werken met tien ondernemers van verschillende nationaliteiten. Het was een immens cadeau en ik beloofde mezelf dat dit niet alleen voor mij was, maar ook voor de vrouwen van Bloei! die verlangden naar anders. En ik wilde ook niet dat het slechts eenmalig zou zijn.

Waar ik vrouwen de taal van kleur leerde


Dat is gelukt. Het werd een afspraak waaraan ik me heb gehouden, een toewijding. Keuzes gemaakt die steeds wezen in de richting van deze mogelijkheden. Niet altijd makkelijk, maar wel de bedoeling. Zo verbleef ik maandenlang op Bali, waar ik vrouwen de taal van kleur leerde, vrouwen die graag een avontuur wilden, maar het best spannend vonden om zo’n verre reis alleen te maken. ier lees je er alles over.

Boeken en cursussen schrijven en het gewone werk gaat ook door

Ik was een maand in Italië om aan mijn boek te werken. En vier weken in Spanje om de planner Kleuren van Geluk(t)‘ af te ronden. Nu ben ik alweer zes weken in Thailand, waar ik deelnam aan een schrijversretreat om mijn nieuwste ebook ‘Een missie heb je niet alleen met mooi weer’ klaar te maken, zodat iedereen het kan lezen.

Creativiteit, kleur, en avontuur

Voor mij is het de taal van kleur die niet alleen mijn dromen waarmaakt omdat ik een betere verbinding met hoofd en hart kan maken, maar waarmee ik steeds nieuwe vormen in creativiteit ontdek om het door te geven aan anderen. Dat kan natuurlijk thuis in Nederland, maar ik pak liever mijn koffers en laat mijn bagage achter. Want dat is het steeds; als je alleen in het buitenland bent, ga je ook vaak uit verbinding, en dat geeft je te denken.

Ook hierbij helpt kleurpsychologie me om ze te vertalen. Nee, het is niet erg dat ze zich laten zien; het draagt bij aan persoonlijke groei, als mens en ondernemer. En is dat niet precies de bedoeling?

Veelgestelde vragen over werken in het buitenland

Sommige vragen komen steeds terug. “Is het altijd leuk en gemakkelijk? Wat kom je tegen in het werkritme? Heb je dan wel inkomsten? Hoe doe je dat met eten? En tijdsverschil? En heb je wel genoeg aanspraken?” Ik zal er een aantal voor je beantwoorden.

1 – Is het altijd makkelijk?
Nee hoor, het is zeker niet altijd leuk en gemakkelijk. Net als thuis komt er gewoon van alles op je pad, ook op het gebied van werk. Terwijl je toch vaak de neiging hebt te denken dat je op vakantie bent. Dat is iets wat je in gedachten moet houden: het is geen vakantie; het werk gaat gewoon door en je klanten verwachten je te zien, of je werk te zien. Voor mij is het wel eens verwarrend, niet zozeer om op het werk te verschijnen, maar eerder om te beseffen: hallo, je bent in een magische omgeving, vergeet niet te genieten.

2 – Hoe ga je om met tijdsverschil?
Dat hangt natuurlijk af van naar welke kant van de wereld je gaat, maar ik kies vaak voor Azië en dan is er al snel een verschil van 6 uur. Dat maakt het ’s ochtends heel fijn werken, terwijl Nederland nog slaapt en de mailbox stil is. Wat ik wel lastig vind, is afspraken maken of mijn opleiding gewoon door laten gaan, of de leden van mijn rode bh club niet teleurstellen. Het is namelijk heerlijk om ’s ochtends in alle rust te werken, maar het betekent wel dat Nederlandse middagafspraken voor mij ’s avonds zijn. Als ik daar geen rekening mee houd, worden dat hele lange dagen.

3 – Hoe blijf je geïnspireerd?
Creatieve blokkades en inspiratiedips zijn niet ongewoon, zelfs niet in een tropisch paradijs. Het helpt me om te wandelen, nieuwe mensen te ontmoeten en de lokale cultuur te verkennen. Soms zijn de beste ideeën geboren uit onverwachte ontmoetingen.

4 – Interactie met lokale gemeenschappen
Het is belangrijk om niet alleen in je eigen ‘expat-bubbel’ te blijven. Zoek mogelijkheden om deel te nemen aan lokale evenementen, vrijwilligerswerk te doen of samen te werken met lokale ondernemers. Dit verbreedt niet alleen je perspectief, maar zorgt ook voor een rijkere ervaring. Hier kan ik nog wel een paar stappen in zetten, wat ik meeneem naar een volgende reis.

5 – Ben je altijd bereikbaar?
Er is supergoed internet op de meeste plaatsen en verbinding maken is geen probleem. Dat de elektriciteit soms uitvalt is eerder een probleem, zoals mij een keer overkwam op een drukke lesdag in Nederland. Je kunt in het buitenland altijd naar een co-work-space gaan. Dat is een plek waar je wordt ontzorgd en waar je ongestoord kunt werken, anderen ontmoet en waar ze vaak heerlijke koffie hebben en leuke dingen organiseren.

6 – En heb je wel inkomsten?
Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het hebt ingericht. Misschien ben je nog niet eigen baas en heb je kunnen sparen om een tijd vrij te nemen van je werk en ben je iets voor jezelf aan het opbouwen. Misschien heb je een online business die gewoon doordraait zonder dat je veel aanwezig hoeft te zijn en wellicht kun je gewoon lekker doorwerken wanneer jij wilt. Voor mij draaien de opleiding en coaching gewoon door omdat ik het prettig vind in verbinding te blijven en geniet van de afwisseling.

7 – Ga je dan elke avond uit eten?
Ik boek het liefst iets met een keukentje, maar dat wil nog niet zeggen dat ik elke avond kook. Het eten is vaak zo lekker en heel betaalbaar dat ik het keukentje meestal gebruik voor het maken van verse fruitsmoothies en koffie.

Jouw droom in 2024: Op expeditie naar werken in het buitenland

Is dit voor jou een grote droom die uitkomt in 2024? Ik ga graag met je op expeditie. Check HIER in zodat jij de reis naar de volgende fase in je leven met plezier kunt maken. Niet altijd makkelijk, maar wel zo de bedoeling. En daarom gaan we samen. Je toekomst kijkt naar je uit.

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.