Oranje, de kleur van je aller-diepste gevoelens.

Oranje, kleur van je allerdiepste gevoelens

Ze schopt haar schoenen uit en schudt haar haren los, al jaren lang het beeld dat ik mij vorm bij de kleur oranje. Het is de kleur van: ik heb er zin in en laten we het leuk maken nu we er toch zijn! De kleur is warm, vol levenslust en wakkert aan tot wat jij maar in het leven neerzetten wilt. Van mooie dingen maken of een missie volbrengen. Een fijn gezin stichten of op andere wijze je sporen achterlaten. En met dat beeld zat ik altijd goed! Tot gisteren!

Er klopt iets  niet
Ze schuift bij me binnen en kijkt heel kalm om zich heen. Ze gaat rustig zitten en vertelt haar verhaal. Ik krijg er een heel raar gevoel bij. Ik ga eens verzitten, schenk nog een kopje thee in en heb het druk met mijn innerlijke dialoog: Het klopt wel, het klopt niet, en om te checken stel ik haar nog eens wat vragen.

Oranje tante
Ik heb namelijk het idee een echte oranje tante tegenover me te hebben zitten. Maar in niets van wat ze uitstraalt of vertelt, kan ik dat ervaren. Waar oranje de tent uit vlamt, is ze heel kalm en bedeesd, waar oranje niets liever doet dan spelen en er letterlijk en figuurlijk een potje van maken, daar is ze zakelijk en efficiënt. Daar waar oranje op avontuur gaat en grenzeloos is, daar is zij bescheiden en reist liever in gedachten mee dan dat ze zelf onderneemt. Haar gezichtsuitdrukking is neutraal en zelfs een beetje zuinig. Ik weet het even niet en laat het los, het is niet aan mij.

Donder en bliksem
Dan dondert er een schilderij van de muur. Zomaar! Nadat we van de schrik bekomen zijn, staat ze ineens op en begint te vertellen over dat ze vroeger schilderde. Olieverf en acryl. Ze had op de kunstacademie gezeten en het leven geleid dat je ouders over het algemeen niet van je willen weten. Haar voorkeur was naakten en ze had zelf ook regelmatig model gestaan. Ineens zie ik een glimp van wie ik had verwacht te zien. Ik hang aan haar lippen want ze vertelt prachtig en haar grijs is nu glans. Frivoliteit en ondeugendheid straalt van haar af.

Waar is het mis gegaan?
Waarom komt er een grijze dame binnen en kan ze normaal gesproken niet bij haar diepste  heimelijke gevoelens? Wat is haar reden van het gedoofde vuur? Ik ga het allemaal horen en samen gaan we het oranje weer aanwakkeren, zodat ze haar liefde voor creëren weer tot leven kan brengen. In vuur en vlam kan staan voor welke liefde dan ook en haar gevoel en emotie weer in beweging mag brengen, want daar ging het mis. Oranje is namelijk ook de kleur van je aller-diepste gevoelens. En soms helpt het ons om dat wat zachter te zetten als het leven anders gaat dan we willen. Het is heel menselijk om het vuur te temperen en ons gevoel op een laag pitje te zetten als het te spannend voelt of te pijnlijk is. Maar, én om nog maar meer symboliek te gebruiken, het vuur kruipt waar het niet gaan en wil gezien worden.

Wat gevoeld wordt, wil geleefd worden.
Het gaat goed komen met haar en het volgende schilderij aan de muur is er een van haar én in het oranje. Wil jij nu de betekenis leren van de kleuren? Je gevoel kleur geven zodat je jezelf beter leert kennen en doen wat het beste bij je past? Check dan DEZE pagina voor een kleurrijke toekomst

Tags; vuur, sympathie, creatie, scheppen, samen, loyaliteit, grenzen, verslaving, avontuur, enthousiasme, kracht, verlangen, erotiek, sensualiteit, levenslust, sensatie, feest, humor.

Kun jij ook meer oranje in je leven gebruiken of wellicht een andere kleur maar weet je niet hoe? Geef je dan nu op voor expeditie in kleur. Ik help je dan snel verder naar een kleurrijk leven!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

12 reacties

 1. Er kriebelt een gevoel naar boven, van herkenning, met name het eerste stuk van je blog. Eens kijken hoe oranje ik werkelijk ben. Best spannend dit te ontdekken, zo op mijn 61e…dankjewel Anne-Lies

  1. Lieve Anneke, Wat een ontzettend waardevolle reactie. Dank voor je moeite maar nog meer wat je laat weten. Wat een geweldig fijn nieuws die kriebel. En leeftijd gaat nergens over, leven wel. Super veel dank. Met Lie(f)s

 2. Herkenbaar! Het kwijtgeraakt zijn van de creativiteit door wat je in het leven op je pad bent tegengekomen. Voor mij geldt dat incident zijlijn in de loop van de jaren er altijd nog wel een klein beetje aandacht voor heb weten te vinden. Maar nu kriebelt het steeds meer. Het wil er uit, meer aanwezig zijn, meer ruimte. Er er nog niet voldoende energie aanwezig om er echt helemaal voor te gaan en er moeten nog een aantal zaken worden opgeruimd en afgerond. Maar de richting is er en ik ga er voor.

  1. Hanna, wat een mooie reactie! En je creativiteit gaat je heel veel levenslust weer brengen. Wat mooi dat je dit allemaal weer ziet na het lezen en leren in de Summerschool. Mooi onderweg.

 3. Wat en prachtig verhaal Anne-Lies! Herkenbaar, bevestigend.
  Bij mij staat m’n oranje visionboard in mijn kamer tegenover m’n werktafel. Steeds als ik opkijk zie ik het, geniet ik ervan. Fijn dat ik jou heb leren kennen en de weg van kleur weer heb gevonden.

  1. Wat super om te lezen. Het kan niet anders dat het geweldige verhaal wat je laat zien op je visionboard je blij maakt. Het is magisch, vind je niet? Met Lie(f)s

 4. Annelies, dank voor deze blog. Heeft me echt geraakt en bewust gemaakt van stukje proces. Voelt te persoonlijk om dit in een reactie te delen, zelfs voor mijn open persoontje 🙂

  1. Wat fijn Bianca, een stukje bewustwording. Een stapje verder, een stapje meer wakker. Laat het gerust weten als ik iets voor je kan betekenen. Met Lie(f)s

 5. Ik krijg er hartkloppingen van. Ergens achter in mijn kast hangt nog een vlammend oranje hes. het is al jaren oud en ik schuif het altijd weer opzij. Moet er niet denken om het aan te trekken. Veeeel te opvallend.
  Maar er was blijkbaar een tijd dat ik dit dus wel echt wilde.
  Die ik is wel heel ver weggezakt dus, net zoals al mijn creativiteit en het op avontuur willen gaan.
  Ga ik het vandaag durven om het aan te trekken en deze grijze dagen in Zuid-Frankrijk een beetje laten genieten van mijn Nederlands oranje zon?
  Help!! maar ik ga het toch durven en heel voorzichtig weer voelen hoe het is om me te laten zien. En vooral om mezelf weer te zien.

  1. Goedemorgen Marianne, Wat een ontzettend dapper bericht en besluit! Wat goed dat je jezelf ziet. Hou je ons op de hoogte? En doe het stap voor stap he? Het heeft neit voor niets ver weg gestopt gezeten. Met Lie(f)s

 6. Ha wat bijzonder. Ik wist even geen kleur te verzinnen, wel 2 andere kleuren die me gewoon niet goed staan. En oranje … was ik alweer helemaal vergeten. Terwijl ik juist deze week bezig was met chakrawerk en oranje tevoorschijin kwam. Ik word nu wel op heel verschillende manieren wordt geattendeerd op mn creativiteit loslaten, ontwikkelen (hoe ’toevallig” ;-)) Ik mag er iets mee, en de suggestie van oranje schilderen lijkt me een goed begin. Hartelijke dank Marianne, en regeersters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.