Herfstype! Waarom je alle kleuren nodig hebt

Zo’n 25 jaar geleden heb ik een kleurenanalyse laten doen. Ik blijk een herfsttype! rijke en warme kleuren staan mij het best, zoals steenrood, okergeel, olijfgroen, warme bruintinten… Sindsdien ben ik gestopt met het dragen van blauw (m.u.v. spijkerbroek), zwart, grijs, kortom: koele tinten. Ik ben immers gaan zien dat deze kleuren mij niet flatteren. Nu vraag ik me af hoe mijn herfstkleuren zich verhouden tot de kleuren die je soms met een doel kunt inzetten.

Heb ik mezelf beperkt door het kiezen voor herfstkleuren? Mijn eerlijke antwoord is in eerste instantie: ja. Ik ga ervan uit dat we alle kleuren nodig hebben. Elke kleur heeft iets in zich wat ons compleet en in balans maakt. Daar kun je mee balanceren. Soms heb je nu eenmaal meer pit nodig dan een andere keer. En stel je eens voor dat je altijd pit moet dragen? Man, wat een toestand. Dus aanvoelen wat fijn en wat nodig is en soms bijsturen met groeiende kennis ter bevordering van levensgeluk.

Afwijzen?

Dus iets totaal afwijzen werkt volgens mij niet. Inmiddels zijn er bij de meeste kleuranalyses wel de nuances toegevoegd, want je wilt er natuurlijk wel gezellig uit zien. Maar je kunt bijvoorbeeld rood ook in je ondergoed dragen, sokken, een hemdje of op andere manieren in je leven laten zijn. Als je zegt ‘Nee, geen rood want dat staat me niet’ dan laat je eigenlijk een stuk van jezelf ongebruikt liggen. Of sterker nog, je wijst het af.

Wel donkerblauw voor een herfstype?

Dus alles mag er zijn, check voor jezelf wat fijn staat. De vrouw die bij mij de analyse deed vond het zo bizar dat ik geen donkerblauw wilde dragen. Het stond me zo mooi. Ik vertelde haar dat ik een veranderingsfase zat en leerde te accepteren dat werken niet altijd betekent met je hoofd in de laptop zitten. Ik mocht dat stuk loslaten en dat wilde ik ook heel graag. Donkerblauw koppelde ik heel sterk aan controle, orde en doorgaan. Je begrijpt dat dat heel onhandig is als je weet dat het leven wat losser mag. Ze begreep het in eerste instantie niet, maar toen ik vertelde dat geel me goed zou doen, en ook zou staan, was het helder.

Liever een tijdje geel

Want waar ik behoefte aan had was niet alleen de controle loslaten maar ook om mezelf te laten zien. Mijn kwaliteiten werkelijk in de praktijk laten zien. Het podium zoeken en betekenis vol zijn. Zelfvertrouwen opbouwen en dat doe je niet vanuit je laptop maar door het leven vol te pakken in alle facetten. Weten dat je dat hebt te doen is 1 ding maar het ook doen is een tweede. Daar is lef voor nodig en dus is het belangrijk om jezelf te ondersteunen. Je te omringen met zaken als fijne mensen die je ondersteunen en goed voor jezelf zorgen. ZO werkt dat nu eenmaal bij taaie persoonlijke stukken. En kleur toevoegen. Geel staat voor alles zoals hier boven beschreven en helpt je te gaan staan voor wie je bent en wat je doet en waarmee jij de wereld een beetje mooier kleurt. Dus zorg dat je geel draagt en in je omgeving plaats. Steeds een reminder, steeds een ja, steeds een soort van High-five en go girl. Je kunt het.

Bloei coachprogramma voor herfstype zomer, lente en wintertype

Ik dompel jou graag onder in de kleur van je leven, we kiezen samen jouw thema en we rekenen voorgoed af met jouw belemmeringen en beperkende overtuigingen. Je persoonlijke groei en ontwikkeling zijn 1000x leuker en effectiever als je kiest voor het Bloei Coachprogramma. Tijd om je eigen leven te ownen!

There’s only one way of life And that’s your own The levellers

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.