De betekenis van de kleur paars voor mij; Waarom ik nooit eerder zo’n persoonlijk blog schreef…

Hoe het begon…

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik heb heel vaak allerlei stemmen in mijn hoofd. De stem van mijn ego, de stem van mijn angsten en de stem van gezellig gekwetter. Er is altijd wel een dialoog gaande in mij. Over het algemeen besteed ik er niet al te veel aandacht aan. Maar er is ook 1 speciale stem… Als die van zich laat horen, ben ik altijd even stil. Want bij die stem weet ik dat het heel belangrijk is, anders, dat het verschil maakt, dat het geen loze woorden zijn. Het is als een stem van heel ver weg en toch is hij duidelijker hoorbaar dan wat dan ook. Dit is niet de stem van je eigen wijsheid, niet je geweten en het is ook niet de stem van God. Maar belangrijk is het! Dat hoor en voel ik aan alles. Hoe noem jij dat? Het heeft in ieder geval te maken met de betekenis van de kleur paars ontdekte ik

Zin geven aan het verleden

Eens in de zoveel tijd dendert die stem mijn systeem binnen. Zo ook op die dag in maart, in het zwembad van de sauna. Ik zat in een voor mij belangrijke periode van ont-dekken. Na de rauwe rouw van het leven dat niet meer was, en het moment van vinden van wat dan wel. Ik wilde heel graag zin geven aan het verleden. Hoe kon ik zorgen dat het nooit meer zou gebeuren? Hoe kon ik er woorden aan geven, zodat ik er een ander mee kon helpen?

Een nieuw verhaal

De antwoorden op die vragen kwamen niet, maar zouden zich tijdens de reis wel laten zien. Dus nam ik een dapper besluit om te gaan wandelen, in pril vertrouwen dat die zingeving wel zou komen. Ik ging gesprekken aan. Ik leerde voelen wat er bij mij speelde en liet me vooral inspireren door de fijne dingen van het leven. Geen negativiteit, maar de draaglijke lichtheid van het bestaan. Ik koos bewust romantische films, las fijne boeken, zocht mensen die vooral kiezen voor een fijn bestaan, voor zelf bewust zijn. Dat betekende heel veel nieuwe contacten met frisse verhalen. Ik koos voor schoonheid en liet me niet meer verleiden door gedachten aan het verleden. Ik bloeide op. Steeds als de nare herinneringen ruimte wilden, vertelde ik mezelf dat ik een nieuw verhaal aan het schrijven was aan mijn innerlijke angsthaas. En ik vertelde mezelf de volgende mantra:


Ik laat mijn nieuwsgierigheid los naar de dingen die me niet meer dienen.

1 Vrouw in het bijzonder

Tijdens die dag in maart had ik een mooi gesprek in de wereld van wellness. Met een vrouw die een boek schreef over pensionados met heel waardevolle levens. In haar boek was er 1 vrouw in het bijzonder. Die zoveel had te delen en daar volledig op vertrouwde, dat dat haar manier van leven was. Zo hielp ze mensen verder out of the blue. Free style van waarde zijn met haar speciale gave en tools. Volledige overgave. En hoewel het haar een inspirerende vrijheid opleverde, voelde ze ook vanuit haar tenen een gevoel van verantwoordelijkheid. Want die vrijheid was niet vanzelfsprekend.

De stem in mij

En toen was daar die magische stem! Die alles veranderde, zonder dat ik daar een vorm van zelfregie bij ervoer. De stem sprak tot me en zei: En dat is exact wat de bedoeling is voor jou! Op een dag kan je waar dan ook ter wereld werken met jezelf als instrument. Ik keek om me heen om te zien of dit werkelijk de stem was in mij en niet iets van buitenaf. Een soort van God boven het badwater… Maar nee, het was doodstil in de wellnessruimte. En zo snel als die bulderende stem binnenkwam, zo snel was hij ook weer verdwenen. Alsof er niets was gebeurd.

Maar diep van binnen was er wel degelijk iets anders, een wezenlijke transformatie was gestart. Maar daar zou ik pas jaren later achter komen en zo ook de betekenis van de kleur paars.

Kleur in mijn taal

Vrij snel na die dag wist ik wel dat je met de psychologie en de betekenissen van kleur taal kunt geven aan bepaalde gevoelens. Ik leerde dat als ik een onbestemd gevoel heb – en er geen woorden voor zijn – ik een kleur kan kiezen die voor mij bij dat gevoel past. Helemaal intuïtief en dat als ik de betekenis van die kleur dan lees, het zo passend is bij dat gevoel. Hoe fijn is dat? Ik leerde door deze nieuwe taal makkelijker communiceren en mijzelf beter kennen. en ik leerde dat ik daardoor niet alleen mezelf rust en verlichting kon brengen, maar het ook hielp in mijn verbinding met een ander. Ik leerde mijn gevoelswereld te vergroten en mijn leven te kleuren. Het werd weer avontuurlijk en ik werd weer avontuurlijk

Meer geluk

Ik liet kleur me helpen met keuzes maken en leerde wat mijn verlangen was, nadat het eerder was ondergesneeuwd. Ik leerde welke waarden voor mij belangrijk zijn, zodat ik richtig kon bepalen en ook voelde meer en meer geluk. Ontwikkelen brengt immers groei en bloei.

Toch niet verder durven

Ik vond het prachtig, maar maakte het daardoor niet eenvoudiger voor mezelf, want nu het mij zo hielp, wilde ik dat ook heel graag aan anderen leren. Maar hoe leg je dat nu uit? Vertel thuis maar eens dat je een nieuwe taal hebt geleerd, de taal van kleur. Ik werd aangekeken als ‘Die is koekoek’ en misschien nog wel het meest door mezelf. Ik was doodsbang dat mijn talenten als naïef werden beschouwd, dat blijmoedig en licht zwaar zouden wegen. Want hoe was ik van plan dit groter te maken? Hoe kan ik mensen bereiken met deze boodschap? Wie dacht ik te zijn? En weer stond ik voor mijn gevoel klem. Klem en soms in de kramp. Het stille verlangen, het innerlijke weten en toch niet verder durven.


Deze quote mijn persoonlijke betekenis van de kleur paars. Life is a gift, and it offers us the privilege, opportunity, and responsibility to give something back by becoming more

Een kleurrijke taal

En wederom was er die ene speciale stem, die deze keer riep: ‘Elke dag een stap, kom uit de knop, blaadje voor blaadje, verhaaltje voor verhaaltje. Spannender is het niet.’ En ik begon te schrijven. Verhalen te vertellen, een vorm te vinden waar mijn woorden waarde kregen en het de ander verder hielp. Met meer leven en meer kleur. Een kleurrijke taal. Spannend!

Het volle licht lonkte naar paars

En toen was daar het moment dat mijn carrière in de partyvaart een einde zou krijgen. Waar ik nooit het lef voor had werd geregisseerd door het leven. Heel eenvoudig; als je niet kiest, wordt er gekozen. De baan hield op te bestaan en er was nog maar 1 optie: Bloei! het licht gunnen wat het verdient, het volle licht.

De reis was gemaakt, de bestemming verplaatst!

En zo begon er weer een volgend hoofdstuk in mijn leven. Mezelf meer ‘af’ maken, want zo voelen deze processen. De wereld van kleur toe eigenen, een nieuwe taal leren en zo als persoon door ontwikkelen van niet uiten, naar uitmuntend. De fase waar het niet alleen meer over mij zou gaan maar veel verder dan dat. Dat ik mijn eigen weg en waarde zou gaan ontwikkelen. Ertoe doen, een visie hebben en het verschil maken. Ja zelfs een missie! En dat heeft te maken met de betekenis van de kleur paars.

Verantwoordelijkheid en ondernemen

Van stil verlangen naar volle bloei, maar hoe doe je dat dan? Want heel veel weten en voelen is leuk, een missie hebben is groots, maar het heeft wel een vorm nodig. De spreuk ‘Wees meester en vormgever van je eigen leven’ (Nietzsche) heeft mij, vanaf het moment dat ik hem zag staan, geholpen. Want nu er geen baan was kon er alleen maar ondernemerschap zijn en dat maakte dat ik echt de verantwoording heb genomen.
Spannend, uitdagend en weer een avontuur! Door te ondernemen kom je verder en kies je voor je eigen weg en waarde, voor wat belangrijk voor je is. Ondernemen is investeren in nog niet altijd weten wat er uitkomt, maar aan alles voelen dat dit is waar je voor staat en in gelooft. Of dat nu een droom is, een verlangen, een dienst of een product, het is een stukje van jezelf wat je in de wereld zet en er toe doet, zooooo de betekenis van de kleur paars.


Nee, het is niet eenvoudig en niemand vertelde me dat het makkelijk zou zijn. Slapeloze nachten, plannen doorzetten omdat het voelt alsof je het hebt te doen, maar waarvan je geen idee hebt en waar je angstig aan begint

Klaar voor paars, klaar om betekenis te geven aan de kleur paars


Nu ik terugkijk en me realiseer dat ik alle kleuren blogs heb geschreven – behalve paars – weet ik dat het tijd is om die stap te zetten. Mijn verhaal in paars schrijven. Het gaat over je eigen weg en waarde vinden in het leven. Kiezen voor een vorm die bij je past ook als je nog niet weet hoe. Vertrouwen kweken op het allerdiepste niveau en de verantwoording nemen voor je leven. Dat zijn de kwaliteiten van paars. Dat je gaat lopen, dat je voelt dat er magie in de lucht hangt en dat je hebt te leren vertrouwen is typisch paars. Net als transformatie, eigenzinnigheid en soms eenzaam zijn, omdat je jezelf niet begrijpt, laat staan een ander, maar gewoon omdat dit is wat je hebt te doen.


En nu bij het tikken van de laatste letters kom ik nog even terug op dat moment in die sauna met die stem boven het badwater want…


Vele reizen verder, trainingen, coachjaren, tranen, magische ontmoetingen en blijvende vriendschappen in samen groeien, duizenden deelnemers en een prachtig persoonlijk retreat met dit boek als basis… Op een dag kan ik waar ter wereld werken met mezelf als instrument. Free style de wereld kleurrijker maken waar, hoe en wanneer ik wil! Mijn paarse footprint.

Het voor jou ook tijd om vorm te geven aan het leven wat voor je ligt, he? Je weet het al lang maar durft niet? Je kwam er steeds mee weg maar dat lijkt nu onmogelijk. Het wringt …. en weet je dat is als een rups die vleugels krijgt. Tijd om kleur te bekennen ruimte te nemen en betekenis geven aan de kleur paars. Het wringt en is nodig, het heet levenslef. Kom, ik help je klik hier voor een intake

Met Lie(f)s


Veelgestelde vragen

 • Wat is de psychologische betekenis van paars?

  visionair kunstzinnig groot voorstellingsvermogen spiritueel
  geloven onzelfzuchtig vertrouwen intuitief positieve instelling eenzaam
  perfectionistisch idealistisch levensvragen essentie opoffering
  meditatie onconventioneel bespiegelend los van tradities 0.a.

   

 • Hoe kunnen kleuren voor mij werken?

  De invloed van kleur is veel groter dan wij kunnen bedenken. Het is overal waar licht is en we kunnen er gebruik van maken in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling naast al die andere mogelijkheden. Bij Bloei! gebruik ik het als magische coachingstool.

 • Is paars een chakrakleur?

  Jazeker! Paars is de kleur van het zevende chakra, het kruinchakra en helpt je met hogere en je spirituele ontwikkeling. 

 • Kun je ook een teveel aan paars hebben?

  Dan herken je je misschien in het vaak hebben van een oordeel over een ander, dat alles het beste werkt als het gaat zoals je wilt. En misschien ben je wel heel erg perfectionistisch. Hoe is dat bij jou?

 • Ik hou niet van paars

  Ben je misschien wat lichter en heb je je buik vol van dogmatische personen of instellingen. Dan is paars vast pittig voor en bedenk je het allemaal liever zelf en vanaf the sunny site. Hoe is dat voor jou?

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

41 reacties

 1. Annelies wat een mooi en persoonlijk verhaal. Maar vooral inspirerend waar in je laat zien dat je met elke passie kunt ondernemen. Zolang je er maar echt voor durft te gaan.
  En laat paars naast turkoois ook één van mijn favoriete kleuren zijn.

  1. Ha Conrad, wat een fijne reactie schrijf je. Turkoois kleur van je eigenwijze en idealen waarmaken, vind ik zo bij je passen. Met Lie(f)s

  2. Wat een mooi levensverhaal en duidelijk waar de ene deur sluit opent er een ander. En je hebt al een prachtig resultaat neergezet. Nog heel veel succesvolle kleurrijke jaren🍀

 2. Wow, Anne-Lies wat heerlijk. Bedankt voor jouw verhaal. Ik heb nu echt het ‘dat wil ik ook’ gevoel. Ik ga dus weer lekker verder op mijn pad om een goede Cambridge WeightPlan consulente te zijn. En op die manier mensen een lichter leven te geven.

 3. Wow Annelies. Deze blog resoneert echt bij mij. Ik wordt er zo blij van dat jij zo je richting hebt gevonden. Ik heb een diep verlangen ook mijn richting te vinden!! Ook ik ben de rauwe rouw voorbij en zit in de fase :wat nu wel? Ik maak kleine stapjes, maar weet nog niet waarheen.. Vaak ben ik ongeduldig. Waar moet ik op focussen? Welke richting ligt mijn hart? Dank voor je blog 😉 groetjes, Bernadette, Ondernemer (Wintertime)

  1. Wat een onderzoek is het soms he, Bernadette? Het heeft mij geholpen altijd in beweging te blijven. En dat doe jij ook zo te lezen. Je bent prachtig onderweg. Met Lie(f)s

 4. Wat een feest van herkenning. Jouw stelling “waar ik nooit het lef voor had werd geregisseerd door het leven. Heel eenvoudig als je niet kiest, wordt er gekozen.”, is waar. Jarenlang heb ik de roep van acupunctuur genegeerd. En ineens werden er door het leven omstandigheden gecreëerd, waardoor ik als het ware zo maar naar dit beroep -dat zo afwijkt van mijn eerste beroep- gevoerd werd.
  “The best way to predict your future is to create it” staat in geel geborduurd op de -oh zo saaie- grijze achtergrond van de voering van een jasje. Kortom: tijd om door te pakken. Dank je wel voor je inspiratie en aanmoediging, Anne-Lies

  1. Hi Anne-Lies,
   Dank voor het delen van jouw verhaal. Hoe herkenbaar en inspirerend. The space between no longer and not yet; dat er voor je gekozen wordt als je zelf niet durft te kiezen …
   Kleurtaal is prachtig. Je hebt een onmisbare indruk op mij gemaakt en nog steeds lees ik heel graag jouw blogs. Deze was er 1 met een gouden randje.
   Liefs Elise

 5. Ohh Anne-Lies, ik heb je al eerder verteld hoe jij mij letterlijk op de been hebt geholpen met je kleurrijke verhalen en persoonlijke mails, soms zo onverwacht komt jou mail als teken, signaal om door te pakken, om moed te verzamelen en nu ook precies! In een energetische healing afgelopen weekend had ik veel paars maar ook de andere chakra’s waren in hun krachten mooi verlicht. Het nodigt mij uit om op de kleurenverdieping in te gaan en op Bali nog meer van de kleurentaal te leren. Blij met jouw inspiratie & expertise mijn heling en nieuwe route van het leven met kleur te ontdekken!
  Groei
  Pure Passie
  Precies Paarse Chakra Kleur als nieuwe taal
  Bloei

 6. Lieve Anne-Lies wat een prachtig levensverhaal heb je met ons gedeeld. Wat mooi om meer van jou te mogen zien.
  Ik zit me nog geen uur geleden af te vragen waarom ik precies voor die ene afbeelding in de groep koos. Paars met rose… Lees ik nu jouw blog. Toeval? Ik ga verder op onderzoek.

  Veel liefs!

 7. Jouw paars is ook mijn paars de laatste jaren. Zo mooi beschreven door jou, zo herkenbaar voor mij.

  Wat ben jij mooi opgebloeid, maar zeker nog lang niet uitgebloeid, Anne-Lie(f)s.

  Je weet als geen ander anderen kleur te bekennen en zeker te herkennen. Bloei alsjeblieft nog heel lang door en kleur op jouw magische manier de wereld steeds een beetje mooier.

  Lieve groet,
  Lennie

  1. Met een ambassadeur zoals jij, Lennie kan dat bijna niet anders. Ik vind je een inspiratiebron en wat fijn dat je instapte bij de onlinecursus. Laten we samen bloeien. Op naar een bonte boel Met Lie(f)s

 8. Wauw, Anne-Lies, wat een verrassend antwoord. Mijn wangen kleuren gloeiend nu.

  Kleuren en jij zijn sinds de deelname aan enkele van jouw onlinecursussen niet meer weg te denken uit mijn leven.

  Ik hoop dat wij samen nog lang mogen bloeien en inspireren.

  Liefs, Lennie.

  1. Mooi Anne-Lies, het raakt me en ik voel herkenning in waar ik nu sta. Dank voor het delen van je bijzondere verhaal, ik haal er bemoediging en vertrouwen uit 💜

 9. Hoi Anne-Lies,

  Wat een mooi en persoonlijk verhaal! superfijn om te lezen dat jij je (paarse) pad gevonden hebt!

  Heel veel succes, geluk en plezier met Bloei!!

  Jaren geleden (ik denk zo’n 12 jaar terug?) heb ik een kleurontwikkelingsprofiel van jou gekregen en daar kwam uit dat ik meer geel/oranje moest toevoegen aan m’n leven en ik denk daar nog best vaak aan… met het kopen van bloemen, bij het schilderen en laatst zelfs met het kopen van nieuwe kleding.

  Afgelopen weekend heb ik het boek ‘De vierde Dimensie – Toeval bestaat niet’ van Hans Peter Roel uitgelezen. Heel bijzonder en inspirerend boek. Mag jij 3x raden welke kleur dit boek heeft?

  1. Marleen, wat heerlijk om te lezen. Ik weet het nog heel goed. Wat fijn dat het zoveel indruk heeft gemaakt enheerlijk doorwerkt. Wat een mooie samenwerking hadden we toen. Veel lie(f)s

 10. Prachtig Anne-Lies nu snap ik waarom mijn opdracht nog niet klaar is, zelfs nog niet aan begonnen ben, wederom kloppend zoals alle kleuren kloppend zijn voor mij, hoe magisch en wonderbaarlijk, geweldig !!!

 11. Ontroerend Moooooiii!
  Verder gaan dan de gebaande paden… kleurrijk & origineel!

  Trots op je, en op de blogs.. dagelijks dankbaar voor jouw kleuren analyses!

  X Fia

 12. Dat is mooi verwoord, ik vind je een dappere, wijze en liefdevolle vrouw en ik heb met plezier een aantal online BLOEI cursussen gedaan en een keer een visionboard gemaakt. Heel veel succes bij jouw mooie kleurrijke missie! Liefs Karin

  1. Dankjewel Karin, Ik heb zo genoten van je deelname en je mooie loslaatprocessen. Weet je nog wat je allemaal deelde nav de kleuren en kleding opdracht? Groots vond/vind ik je? Met Lie(f)s

 13. Schitterend om te lezen en die duidelijke stem is heel herkenbaar!
  En deze spreuk:
  “Ik laat mijn nieuwsgierigheid los naar de dingen die me niet meer dienen.”
  Zo prachtig, zo zacht en toch ook weer krachtig.
  Dankjewel voor je kleurrijke kennis Anne-Lies. Ik ga ervan ‘bloeien’.

 14. Wat is dit een prachtige en pure mooie blog , om te lezen .

  Hier krijg je zoveel energie , kracht hoop en ook de moed om toch te proberen te doen wat je hart je ingeeft .

  Als ik lees de weg die jij bent ingeslagen echt zo geweldig en hoeveel moois het jou heeft opgeleverd prachtig .

  Dit soort dingen maakt het leven zo bijzonder mooi .

  DANK JE VOOR HET DELEN .

  LIEVE GROET INEKE

 15. Oh wat een mooie! Zeker voor mij 🙂

  Ik laat mijn nieuwsgierigheid los naar de dingen die me niet meer dienen.

  Ga hem fijn laten indalen, dank je wel!

 16. Wat een mooi, kwetsbaar, gegeven. Gegeven als een cadeautje.

  Onlangs heb ik 2 visionboards gemaakt i.v.m. de opbouwfase van mijn bedrijf. Één met (bijna) koningsblauwe basis, de andere met fuchsia als achtergrondkleur. Die 2 gemengd is aardig PAARS. Ik hou zo van die kleuren…

  Turkoois is een andere altijd welkome blijmaker voor mij. En wat deze me zegt, deze is lichter en vrolijker, meer spelend of zo.
  Dank voor alle extra kleur in ons leven Anne-Lies

  1. Mooi zeg! Als je wilt kun je een sessie boeken dat we er eens goed voor gaan zitten. Alle tijd voor de voor jou zo mooie en belangrijke kleuren en wat je doelgroep ervaart en mag beleven bij die kleur zodat jullie mooi matchen

 17. Lieve Anne-lies, voor mijn gevoel zit ik nog vol in de knop en heb zo’n moeite om echt te kiezen om te mogen bloeien. De afgelopen dagen waren een gevecht voor mij. Waarom kies ik nou nooit eens voor mezelf. Waarom kijk ik altijd eerst naar een ander? Waarom zit ik zo gevangen? En vandaag is het iets lichter geworden. En toen kwam ik jouw blog tegen. Mijn angst weegt zwaar op me, mijn keel zit dicht. Wat vinden anderen ervan als ik eens voor mezelf kies? En wat kies ik dan als ik voor mezelf kies? Ik heb zolang gedaan wat er verwacht werd dus wat is dan nu mijn eerstvolgende stapje in de richting van mijn eigen keuze? En zo begint mijn verhaal met bonkend hart, trillende knieën en een dichtgeslagen keel…. stapje voor stapje naar mijn eigen geluk…

 18. Wat een prachtig verhaal Anne-Lies en wat ben ik dankbaar dat de Kleurentaal op mijn pad gekomen is! Ook ik ga voor lichter en kleurrijkerleven.
  I love itt 🌷🌷🌷

 19. Hallo,
  Ik heb eigenschappen van het geel (was vroeger als kind mijn lievelingskleur), maar paars is ook een lievelingskleur en ik neig meer naar die. Hoe kunnen die kenmerken door de jaren heen veranderen?
  Katrien

  1. Ha Katrien,

   Mooie vraag! In mijn beleving zijn we geen kleur maar hebben we overeenkomstige eigenschappen en behoeften die overeenkomt met een bepaalde kleur. Als wij veranderen en dat doen we door het leven heen dan kunnen die kleuren ook veranderen. En als je graag verandering wilt in je leven kunnen de kleuren die daarvoor staan je als het ware ‘helpen’ die kant op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.