Welke kleur helpt me schaamteloos gelukkig te zijn? Turkoois?

Wat een fantastische binnenkomer, vind je niet? Het is de start van het verhaal van een vrouw uit mijn coachingstraject ‘de expeditie’. Ze is vol levenservaring en heeft haar verlangens op een rijtje. En ze heeft de rotonde van de lieve vrede verlaten. Geen keuzes maken, de ander pleasen en steeds maar schikken doet ze niet meer. Nee, die rotonde heeft ze verlaten omdat ze weet dat dat haar niet meer dient. Het was niet de  makkelijkste weg, wel de enige weg, namelijk die van haar. 

Waar naartoe gewerkt is, mag geleefd worden 

Nu zit ze hier om na al het harde werk deze ene vraag te stellen en samen te kijken naar de oplossing: Welke kleur helpt mij om schaamteloos gelukkig te zijn? ‘Waar naartoe gewerkt is, mag geleefd worden’ vertel ik haar. ‘Anders wordt het harde werken ergens aan of naartoe weer een volgend patroon.’ Ze knikt overtuigd. Exact! 

Blind spots 

Er zijn wat blind spots die haar in de weg zitten waar ze licht op wil. Wat ging er mis, wat kan ze nog niet helder krijgen en vraagt om inzicht naar haar lichter leven, haar schaamteloos gelukkig zijn? Ik leg haar levenslijn neer – een methode die ik graag gebruik in het coachen – en we pakken haar exemplaar van het boek Kleuren van Geluk erbij. Het ziet er prachtig uit met aantekeningen, schrijfsels en er puilt kleur en papier aan alle kanten uit. Ik houd ervan! Er zit leven in en dat is net de bedoeling. 

De kleuren van haar leven

We leggen de kleuren van haar leven neer op bijzondere plekken bij bijzondere gebeurtenissen. Gebeurtenissen met een enorme impact. Sommige positief en sommige zo schrijnend dat ze geen zin heeft ernaar terug te gaan. We pakken er een uit en als ik haar gezicht zie dan lijkt het alsof ze elk moment boos opstapt. Ik vraag haar of alles okay is en of we verder kunnen. ‘Jazeker, ik ben hier niet voor mijn zweetvoeten!’ Haar allesoverheersende gevoel voor humor wint terrein. 

Triggerpoint 

De kleur die haar enorm triggert, is turkoois. Het liefst zou ze die van de lijn vegen, maar ze weet ook dat dat wegduiken is en dat is zo niet de bedoeling. Nee, op naar schaamteloos gelukkig zijn. 

  • Wat is het gevoel dat daar geraakt wordt?
  • Welke gebeurtenis speelt hier en is niet zomaar een voorval? 
  • Wat is de betekenis van turkoois voor haar? 
  • En hoe staat dat tot tot schaamteloos gelukkig zijn? 

Die zomer in Griekenland, de zomer van de kleur turkoois

Dan begint ze te vertellen over de zomer van haar 21ste verjaardag. Ze had lang gespaard voor haar reis naar Griekenland. Helemaal alleen eilandhoppen, dat was het plan. Eerder mocht ze niet weg, eerst de door haar vader bekostigde studie afronden. Ze had graag haar creativiteit de ruimte gegeven in haar studiekeuze. Maar die werd bepaald door haar vader en… door haar angstige zelf. ‘Ik stond niet vooraan bij het uitdelen van vertrouwen op jezelf en je intuïtie, eerder vooraan bij volgzaam en geen idee hebben van het leven. Ik was zo blue.’ 

Tot die ene zomer, de zomer van de turkoois bikini, gekocht op Schiphol airport. ‘Het minuscule ding lonkte al vanaf het rek en hoewel er een degelijk badpak in mijn koffer al op weg via de bagageband naar het vliegtuig zelf zat, moest deze mee. Ik wist toen nog niet dat dit het enige zou zijn dat ik die zomer zou dragen. ’s Avonds wassen en drogen aan de nacht op het balkon. Ik ben op het eerste eiland blijven hangen, Anne-Lies. Een strandtentje, een Griekse adonis en een keuken waar ik mijn creativiteit in het koken kwijt kon. Het voelde zo goed, zo vrij. Ja, zelfs verlost. En hoewel er ook kleine stemmetjes waren, maar daar luisterde ik gewoon niet naar. Later zou blijken dat het mijn intuïtie was dat zich wilde ontwikkelen. Wist ik veel? Mijn vader was altijd mijn richting. Ik wist niet hoe te varen op mijn innerlijk kompas.’

Turkoois was mijn lonkend perspectief 

‘De zon, de zee, mijn beach blonde haar en de verbleekte turkooize bikini waren mijn leven die zomer. Tot die ene dag! Die ene zomerse dag dat mijn Griekse Petros niet alleen mijn adonis was, maar ook van zijn vrouw en twee kinderen. Je hebt geen idee wat er toen met me gebeurde. Naast dat alles in duigen viel wat ik voor het eerst van mijn leven ervoer als werkelijk leven, verloor ik ook het prille vertrouwen op mijn intuïtie. Wat had ik me vergist in alles en wat had mijn vader gelijk!’

Ik luisterde niet naar mijn intuitie 

‘Had ik maar beter naar hem geluisterd. Hoe kon ik zo dom zijn om te denken dat ik het wel zou redden, dat ik mijn eigen vrijheid kon handelen? Hoe kreeg ik het voor elkaar. Ik heb mijn spullen gepakt en ben naar huis gevlogen, eerst naar mijn tante en pas na drie weken naar mijn ouders in het dorpje in de Achterhoek. Ik moest eerst rouwen zonder iemand te zien.  Het is ook bij haar dat ik de bikini op het midzomer-vuur gooide, ritueel verbrand. Samen met mijn liefde voor turkoois en de start van het haten van die kleur. De kleur die nu zo naar me kijkt en tegelijkertijd lonkt.’ 

Wat is eigenlijk de betekenis van de kleur turkoois? 

Dan vertel ik haar over turkoois, de kleur van je creativiteit, vrijheid en je idealen in de wereld zetten. Je intuïtie als innerlijk kompas en je gevoel van schoonheid en liefde op je eigen wijze inzetten om alles een beetje mooier te maken en werelden bij elkaar te brengen. 

Een kleine greep van de vertaling van kleur. Natuurlijk stond die bikini symbool voor alles van die ene zomer. Evenals turkoois voor al haar kwaliteiten die voorbij de onderdrukking tot leven kwamen. Die ze nooit volledig is gaan leven, nooit 100% vanwege die ene smet. Haar wantrouwen, die blik in haar ogen naar die kleur op haar levenslijn is zo te begrijpen. Nooit volledig vrij leven, nooit genieten van de vrijheid waar ze altijd naartoe heeft gewerkt, nooit vrij, altijd net niet. 

Turkoois: kleur van vrijheid en idealen 

Tot vandaag… waarin ze ziet dat ze haar schaamte voorbij mag, misschien zelfs moet als ze schaamteloos gelukkig wil zijn, wil leven op haar eigen wijze, voorbij dat van haar vader. En de les leren dat vertrouwen op je intuïtie de bedoeling is, een reis te maken. All inclusive schaamteloos gelukkig zijn, haar turkoois de ruimte geven. 

Wanneer herschrijf jij je levensverhaal? Jouw verhaal dat je wilt ontrafelen en kiezen voor vrijheid en schaamteloos gelukkig zijn. Check HIER in op de kleur van je leven en de keuze voor vrijheid.

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.