Zo maak je je eigen kaartdeck met kleurpsychologie bij Bloei!

Mijn eigen kaartdeck met kleurpsychologie ligt voor me op mijn kleurrijke werktafel terwijl ik aan de telefoon zit, en mijn oog valt op een heel waardevol bezit. Het ligt er eigenlijk altijd en is binnen handbereik wanneer ik wel een beetje wijsheid kan gebruiken. Of als ik iemand anders een fris perspectief wil geven als het even niet wil lukken in het leven. Het is zelfgemaakt en past in mijn hand en het is mijn eigen kaartdeck met kleurpsychologie.

Voorgevoel

Ik neem je even mee naar een zondag in 2006. Zo’n zondag vol rust en alle ruimte om iets moois te laten ontstaan. Ik voelde het al bij het opstaan: deze dag brengt me lichtheid en gaat me helpen op mijn pad. Niet echt een alledaagse gedachte, maar hé het was zondag een beetje een holy day, toch?

Ik verlies mezelf in de magie van kleurpsychologie

Nog voor het middaguur vind ik mezelf in het maakproces waarbij kleur en intuitie over elkaar heen buitelen als jonge honden en ik nog steeds in pyjama te midden van plaatjes en zelfgeschreven teksten mijn eigen kaartdeck maak. Het is magisch, voorbij het verstand en tegelijkertijd een van mijn eerste stappen in de wereld van kleurpsychologie, samen met mijn verlangen om dat voor iedereen bereikbaar te maken.

De beslissingen die het nu maken, zijn lang geleden genomen


Het is het kaartdeck van toen dat me vandaag toelacht. En ik lach vriendelijk terug, want nog steeds maak ik gebruik van de zelfgemaakte set van toentertijd. Het is inmiddels zacht van gebruik en de scherpe kantjes zijn omgevouwen randjes geworden. Als ze zouden kunnen spreken, dan zou ik graag alle bijzondere vragen en wijze antwoorden nog eens glimlachend willen afluisteren. Wat een rijkdom.  Want wat een leven is er op die manier zichtbaar geworden:

 • vragen om wijsheid
 • vragen om inzicht in moeilijke tijden
 • vragen om richting
 • en vragen over helpende kleuren als je het gewoon even niet meer weet

Een persoonlijk kaartendeck

Dat de kaarten en kleuren ook werkelijk door mijn handen zijn gegaan, hebben me wijzer gemaakt omdat ik zo leerde in te tunen op de kaarten, maar ook om de juiste vragen te stellen voor mezelf en de deelnemers. Het was voor mij dan ook heel logisch dat – vanaf het moment dat de opleiding Kleuren van Geluk ontstond – de eindopdracht het maken van een heel persoonlijk kaartdeck voor iedere leerling moest zijn. Helemaal op je eigen wijze een creatie maken met je eigen wijsheid en de taal van kleur als ingrediënten. Uiteraard met professionele hulp op de achtergrond als je het door wilt ontwikkelen voor privé- of professioneel gebruik als tool.

Daar zit de wijsheid

Voor mij is deze praktische opdracht een antwoord op het feit dat we op dit moment verdwalen in het enorme rijke aanbod van cursussen en opleidingen waar vaak het praktische en intuïtieve over het hoofd wordt gezien, terwijl juist daar de wijsheid zit. Zeker als je al een tijd van leven hebt en vol levenservaring bent. Een tijd waar eigen wijsheid minder telt dan kennis vergaren en rennen naar de volgende illustreert dat het nooit genoeg is. En het suffe is dat we het zelf doen. Ik ben voor kennis vergaren én je nieuwsgierigheid volgen, naar binnen, naar je eigen wijsheid en je DNA. En dat vormgeven zoals goed voelt voor jou. 

 • Zo ontmoet je je wijsheid en inzichten vanuit jezelf als leven pittig is;
 • Geeft kleurpsychologie je richting om op je pad te blijven of om het te vinden;
 • Leer je de taal spreken als native speaker en integreren op lichte en speelse wijze;
 • En je kunt gewoon lekker praktisch aan de slag.

Wat vinden zij?

Ik vroeg het de studenten van Kleuren van Geluk van het najaar 2022: wat de eindopdracht voor hen doet want zij zijn immers ook ervaringsdeskundigen.

“Het kaartdeck maken heeft me veel plezier gebracht tijdens het werkelijk creëren hiervan en me ook geleerd dat ik het uitdenken van dit soort dingen erg graag doe en er meer mee wil gaan doen. Het kaartdeck zelf gebruik ik iedere dag om nog meer kleurfocus in de dag te brengen en geeft me de gelegenheid om de taal van kleur me nog meer eigen te maken en dat voelt goed.”

“Het creëren van het kaartendeck heeft ervoor gezorgd dat ik met een vernieuwde blik, vol nieuwsgierigheid en verwondering om me heen heb gekeken om de kleuren opnieuw te herontdekken en te voelen wat kleur met me doet. Het heeft m’n creativiteit opnieuw laten stromen. Ik zet kleur en het kaartendeck nu in bij de coachinggesprekken met m’n cliënten in de praktijk, daar waar het past. Dit roept een nieuw verrassingselement op bij de cliënten waardoor zij met enthousiasme werken aan hun verlangen of dat wat mag helen/groeien/bloeien. Dit geeft me veel vertrouwen en ik word er zelf ook enorm blij van en dat voelt heel goed.” 

“Het kaartendeck maken heeft me visueel inzicht gebracht. Als je de kleuren letterlijk waarneemt en kleurt, zoals ik heb gedaan, komt er uit je handen een kleur die direct iets met je lijf doet. Ook heeft het me mooie gesprekken opgeleverd, want wie heeft er nou ooit een magenta bad gezien!? Ook voelt het heel goed dat ik nu iets tastbaars vastheb wat IK begrijp, omdat IK het heb gemaakt. Dus wat heeft het me gebrachtVisueel inzicht, verwondering, gesproken taal omhuld met magie en begrip.

Ik vind ze geweldig! 

 • Welk verlangen roept het bij jou op?
 • Hoe zou jij ze vorm geven?
 • Wat zou je er op schrijven of juist niet?
 • En zie je jezelf een nieuw ritueel maken?
 • En gebruik je ze voor jezelf of maak je het veel groter?

Ik wens je de magie van je eigen wijsheid, die is er namelijk niet ingestopt om lastig te zijn, maar juist om jou jou te laten zijn, privé of professioneel. Kijk je uit om net als mij en deze leuke studenten je eigen wijsheid een upgrade te geven? Check dan HIER in bij Kleuren van Geluk.

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

2 reacties

 1. Hallo Anne -lies,
  Ik lees regelmatig jouw email en vind ze leuk! Wat mij nu bij mezelf opvalt is dat ik liever geen zwart meer wil dragen. Zelfs geen zwart ondergoed. Als ik het soms toch doe omdat het niet anders kan voel ik echt weerstand in mijn lichaam! Wat zou dit nou kunnen betekenen?
  Vriendelijke groet, Emely

  1. Ha Emely, Het zou zomaar kunnen dat het tijd is dat je jezelf meer wilt laten zien. Dat je zin hebt om jezelg beter te leren kennen en dat niet alleen voor jezelf te houden maar echt kleur bekennen. Wie ben ik, wat wil ik en wat ga ik doen. Laten we zeggen…het is een beetje lente aan het worden bij. Meestal is dat wat een weerstand bij zwart laat zien. Check maar eens of dit weer een stapje meer helderheid brengt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.