Eindelijk heb ik het gevoel dat ik besta en dat door rode jurk!

“Wat heb jij nou voor pyjama aan?” vraagt een van mijn besties tijdens een vroege zondag Zoomsessie. “Mijn zijden pyjama uit Vietnam, 20 jaar geleden laten maken in Hội An van roomwit materiaal en nog altijd een feestje om te dragen. Zacht en voelt zo licht. En jij dan? Rood? Een rode jurk?”

Het is anders en lichter door jouw kleurpsychologie

“Ja, mijn rood komt weer uit de kast. Nog niet de jurk hoor, die is voor op een dag. Zo dapper dat ik die kocht toen we samen in Barcelona waren en jij sprak over het verhaal van de rode kimono. Echt, op een dag – als ik los ben van de patronen van het verleden en dat is meer dan het bloemetje op de jurk of de stippen van jouw blouse – dan komt deze uit de kast.

Ik bevrijdt mezelf van angst en pijn

Nu ik mezelf zo aan het bevrijden ben, met jouw coaching en kleurpsychologie, van de donkere stukken van toen, realiseer ik me dat mijn ondernemersgeest zwaar de kop is ingedrukt door mijn ouders. In volle liefde, dat begrijp ik ook wel na mijn late puberale fase, maar man man wat zitten de stemmetjes diep en in de weg. Stemmetjes als: ‘Nee, niet doen, zit eens stil. Doe niet zo druk en roekeloos. Eerst denken en dan pas doen. Weet je het heel zeker? Doe je voorzichtig? Denk om de buren!’ 

Leven vanuit controle en angst

Ze gaat verder: “Altijd alles checken en leven vanuit controle en vooral geen spontaniteit. Voorzichtig leven vanuit het hoofd. Ze leerden me eigenlijk leven vanuit angst en schaarste zodat ik veilig en op mijn hoede zou zijn. Mmmm wat had ik dat graag anders gehad.”

Nu weet ik dat rood de kleur is van durven ondernemen

“Maar het is wat het is en nu leer ik mezelf kennen en weet dat leven vanuit mijn hart nieuw voor me is, een on-ontdekt gebied. Ik zeg on-ontdekt omdat ik weet dat er ander leven is, in mij. Ik heb het onderdrukt, mezelf onderdrukt en met name mijn gevoel voor avontuur en soms leven vanuit eerst doen en dan pas denken, omdat ik graag leer van het leven zelf. Sinds onze gesprekken weet ik wat dit patroon is. Van huis uit leerde ik immers niets over het leven als ondernemer.”

Ik besta! Ik leer mezelf nu pas kennen

“En nu voelt het alsof ik ineens besta, mezelf nu pas leer kennen. Mijn afkeer voor rood is niet van mij, maar ik heb het overgenomen van mijn moeder. Ze droeg het nooit. Ik dacht dat ik het niet droeg omdat het me niet stond, maar het was de overlevering, de overdracht van een generatie. Het mocht niet van haar. Nu ik de kleur leer kennen, leer ik mezelf kennen. Rood is zoooo mijn kleur! Ik zie de overeenkomsten als daadkrachtig, als pionieren, als pittig, als risico’s nemen en vooral lekker leven vanuit mijn hart. Ik wist  niet dat ik dat vuur in me had.” 

Niet te veel rood in een keer

“Ik draag het in kleine dingen, want hé ik moet er ook even aan wennen. Rode sokken, schoenen, een paraplu en lippenstift en dat ene vestje waarmee ik als het ware mijn ondernemerskwaliteiten aantrek, me presenteer. Maar het moet me nog niet op de huid zitten, dicht op mijn hart. Dat jaagt me op, zoveel rood. Dus nog niet de rode jurk, want dan hoor ik mijn moeders stem denderen, ja zelfs op mijn 44ste: ‘wat een hoerige kleur’ en hopla dan gaat hij de kast weer in.  Nog heel even wat werk aan de winkel om de patronen van mijn moeder van haar verleden achter me te laten. Dan komen al mijn rode kwaliteiten uit de kast en mag de wereld zien dat ik niet braaf ben maar mijn goddelijke zelf. Volwassen op mijn eigen voorwaarde, dankbaar voor haar lessen en het leven dat ze me gaf.

Systemisch werk opstellingen in kleur

Maar ik ben blij dat ik de ballen heb het nu op mijn eigen wijze te doen en het mijn dochter anders gun. Mijn kwaliteiten komen uit de kast samen met mijn rode jurk!”


Wist je dat door opstellingen in kleur heel veel zichtbaar gemaakt kan worden? Inzichten die het verschil gaan maken voor jezelf en in je werk. De opleiding ‘Kleuren van Geluk’ start binnenkort Doe je mee? Reserveer HIER je stoel.

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

2 reacties

  1. Oh zo herkenbaar! Denk aan de buren, soms zelfs fluisteren aan tafel, zodat de buren het niet konden horen. Jaren als grijs muisje geleefd.
    Ik draag nu veel Lien&Giel met veel kleur. Met veel roze/rood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.