Lazy Sunday morning

Lazy Sunday morning; zodra ik deze woorden lees, gaat mijn verbeelding met me aan de haal. Ik zie mezelf heerlijk lang in bed met boekjes, koffie, heerlijk mijmerend en verplaatsend naar de tuinbank en weer terug. Thuis zijn of eigenlijk thuiskomen bij mezelf. De ruis van de week voorbij. Ik vind het heerlijk om die ochtenden veel online te zijn en mijn masterclass te geven en te werken. Zondagochtend voelt als een plek waar werk en privé samenkomen. Dat ben ik echt thuis, thuis in mijn werk en in mijn missie

“Heel Nederland kent
de verborgen taal van kleur.”

Zo ook deze zondagochtend, met regen op de ruiten en dikke bruine sokken voor het eerst uit de kast gehaald. Ik ga zo de deelnemers van mijn online communitea trakteren op de nieuwe maandkleur masterclass. Werken aan hun transformatie door middel van de seizoenen en ondersteuning van de kleuren, kleurpsychologie. Die bijpassende kleuren hebben echt iets magisch. We kijken even terug naar de kleur van vorige maand en wat dat heeft gebracht. Stilstaan en vieren en ja, ook dat wat nog niet gelukt is. Ook dat hoort erbij.

De nieuwe maandkleur is bruin

Ik ben heel nieuwsgierig naar hun reacties die zo in de chat zullen verschijnen. Bruin is geen allemansvriend en we hebben er best een oordeel op, zoals saai, oubollig en vooral star, niet in beweging te krijgen als Oisterwijks eikenhouten meubels van lang geleden.

Jolinda komt in de chat: ‘Mijn eerste gevoel bij bruin is oud.’ En Marjolijn zegt: ‘Mijn eerste gevoel bij bruin is niet mijn kleur, saai. Mijn tweede gevoel is: warm, thuis.’

En dat laatste is zo mooi. Eerst dat snelle oordeel en daarna komt omhoog waar het over mag gaan. Want net als met veel dingen zit er vaak onder het oordeel een verlangen.

Illustratie van een levensfase met kleur

In de kleurpsychologie is bovenstaande een mooie illustratie. Als we deze kleur nooit gebruiken of op een enig moment zijn gestopt, is dat meestal omdat we ooit heel hard hebben gewerkt voor iets. Te hard. Of we hebben behoefte gehad aan licht en luchtigheid terwijl het thuis benauwd voelde. Een plek waar je van weg wilde en het op je eigen manier doen. En dan gooien we eigenlijk ook het mooie van die kleur weg als we hem uitsluiten. Dat harde werken en de handen uit de mouwen steken om iets moois voor jezelf op te bouwen, voorbij het benauwde van thuis, gewoon lekker op je eigen benen. Wortelen in je bestaan is eigenlijk wat je wilt. Daar is bruin een topper voor; je brengt het als het ware weer in balans.

En dan mijn vraag in een meditatie

De volgende stap nadat ik ze vraag wat ze graag aandacht geven in hun transformatie deze maand, is: wat zou de kleur bruin je kunnen brengen? Mooie antwoorden komen in de chat naar voren.

  • ‘Aan het eind van de maand voel ik mij weer gezelliger en kan ik eindelijk genieten van mijn bruine huis.’ – Jolanda
  • ‘Aan het eind van de maand ben ik in vrede met mezelf, heb ik een schoon en opgeruimd huis.’ – Nel
  • ‘Thuiskomen… aan huiselijkheid… en aan landen… voeten in de aarde.’ – Esther
  • ‘Als ik mijn huis opruim, is aan het eind van de maand ook mijn hoofd meer opgeruimd en komt er ruimte om weer mensen uit te nodigen in mijn huis, maar ook in mijn hoofd/hart.’ – Marjolijn
  • ‘Thuiskomen bij mij, in mij. Én thuiskomen betekent ook dat ik ergens anders naartoe ben geweest (lekker erop uit, heerlijk magenta) om daarna thuis te komen.’ – Esther

What if home is not a house?

Bijzonder, vind je niet, dat het zo gaat over het oude opruimen en dan thuiskomen bij jezelf? Waar zou het bij jou deze maand over mogen gaan?

Wat is de algemene betekenis van bruin?

Bruin is een lekkere aardse kleur. Ze helpt je om met beide benen op de grond te staan – en dus niet te veel in je hoofd te zitten. Ze helpt je om het leven simpel te houden, zonder ruis, en om het rustig aan te doen. Deze kleur staat voor: huiselijk, gezelligheid, avontuur binnen (in plaats van buiten). Denk aan familietradities, lekker eten en heel veel appeltaart, zoals ik in mijn boek ‘Kleuren van Geluk’ beschrijf. Die mooie, lekkere, nuchtere bruin wil warmte geven en je een veilige haven bieden. Dit kan soms ook een beetje beklemmen! Verandering is eigenlijk de enige constante in het leven en dat vindt bruin maar niets… Ze wil liever alles bij het oude laten en laat dát nu net niet de bedoeling zijn. John Shedd zei het zo treffend:

“A ship in the harbor is safe,
but that is not what ships are built for.”

Hoe kan bruin jou helpen?

Laat je verleiden door deze aardse kleur en maak je leven simpel. Verwerk en laat los, zoals de bomen elk jaar weer al hun blaadjes laten gaan. Ga eens lekker op de bank zitten en kijk naar het leven om je heen. Wat dient je niet meer? Welke spullen doen er niet meer toe? Welke patronen kloppen niet meer? Misschien wil je ook stilstaan bij vriendschappen die je niet verder brengen. Op deze manier maak je ruimte voor de volgende fase in je leven. Een mooie mantra die je kan helpen om oude patronen los te laten, is:

“Ik laat mijn nieuwsgierigheid naar de dingen die mij niet meer dienen nu los.”

We doen het samen

Ik verheug me nu al op wat er allemaal opgeschoond gaat worden in hun leven en lees mee in de communitea. Wil jij weten wat de kleuren voor jou kunnen betekenen bij je transformatieproces en hoe je kleurpsychologie in je werk kunt gebruiken? En kies jij voor verbinding met gelijkgestemde zoals de bloeierds hierboven? Reserveer dan je HIER jouw stoel.

Met Lie(f)s

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer verhalen

Doe niet zo eigenwijs!

We kennen allemaal het zinnetje wel van vroeger: Doe niet zo eigenwijs. Ik kreeg het in ieder geval te pas en te onpas te horen

Post van Anne-Lies

Spice up your life, dear en ontvang mijn Lie(f)sBrief met enige regelmaat op je digitale deurmat. Meld je hieronder aan dan ontvang je binnenkort kleurrijke post.